Toppbilde 2000-tallet

Dagsrevyen på 2000-tallet: Verden blir aldri den samme

Dette tiåret begynte med drapet på Benjamin Hermansen i Oslo.

Så, 11. september 2001, blir to fly kapret og styrtet inn i World Trade Center i New York. Verden blir ikke den samme igjen.

22. juli 2011, nesten ti år senere, opplever Norge sitt største terrorangrep. Igjen samler nordmenn seg i tog for å markere at de står sammen mot hat, som da Benjamin ble drept.

Alle klippene er med lyd, men starter med lyden skrudd av.
Trykk på 🔇 for å høre lyden av 2000-tallet 🙌.

Drapet på Benjamin Hermansen

I 2001 ble 15 år gamle Benjamin Hermansen knivstukket og drept på Holmlia i Oslo. Drapsmennene var nynazister og motivet for drapet var Benjamins hudfarge. Drapet rystet folk over hele landet.

Kronprinsbryllup 2001

Kronprins Haakon og Mette-Marit Tjessem Høiby giftet seg i Oslo domkirke 25. august 2001.

Vielsen ble sett av nær to millioner TV-seere, og talen kronprinsen holdt for sin Mette-Marit la lista høyt for alle som skulle holde tale for sin brud etter ham.

11. september

Om morgenen 11. september 2001 ble fire passasjerfly kapret av selvmordsaksjonister i USA og brukt som terrorbomber.

I det vakre septemberværet ble to av flyene fløyet inn i hvert sitt tårn i World Trade Center på Manhattan, mens ett av flyene traff USAs forsvarsdepartementsbygning Pentagon i Arlington, rett utenfor Washington DC.

Det siste flyet, som trolig hadde Det hvite hus som mål, styrtet i Pennsylvania. Man tror 2750 mennesker mistet livet i World Trade Center, 184 i Pentagon og 40 i flystyrten i Pennsylvania. Alle de 19 terroristene døde under angrepene.

Verden ble aldri den samme igjen.

22. juli

Bombeangrepet på regjeringskvartalet og massedrapet på Utøya fredag 22. juli 2011 var de verste terrorhandlingene i Norge etter andre verdenskrig.

77 personer ble brutalt drept.

Åtte av dem mistet livet i Oslo, 69 av dem døde i massakren på Utøya.

Gjerningsmannen bak begge terrorhandlingene var Anders Behring Breivik, som i dag soner en dom på 21 års forvaring.

Tsunamien

26. desember 2004: En serie flodbølger i det indiske hav, forårsaket av det tredje kraftigste jordskjelvet målt siden 1900, forandrer verdens syn på naturkatastrofer for alltid.

Fortsatt kan ikke tallene på omkomne regnes som helt sikre, på grunn av kaoset som oppsto, men det offisielle tallet på døde er 230.000 mennesker. 84 nordmenn, deriblant 26 barn under 18 år, døde i katastrofen. Et flertall av nordmennene mistet livet i Khao Lak i Thailand.

Askefast

April i 2010 var måneden da hele Europa var askefast. Asken fra utbruddene fra Eyjafjallajökull hadde lagt seg i lufta over store deler av Nord-Europa, noe som lammet flytrafikken i flere land. På det verste var over 17.000 flyavganger til og fra Europa innstilt, og kontinentets travleste flyplasser var stengt.

I den arabiske verden har diktatorene fått styre i fred i flere tiår.

I 2011 starter et opprør som raskt sprer seg fra land til land. Kampene blir voldsomme og blodige, og tusenvis av mennesker blir drept.

Den arabiske våren har startet, og den skal sette dype spor etter seg i den arabiske verden.

Malala Yousafzai tildeles Nobels fredspris

Pakistanske Malala Yousafzai sin kamp for jenters rett til utdannelse gjorde Taliban så sinte at de gikk til angrep på henne på skolebussen da hun var bare 15 år. Hun ble skutt og hardt såret. I 2014 ble hun tildelt Nobels fredspris, som den yngste prisvinneren noensinne.

Trump blir president

Donald Trump har vært bredt kjent i amerikansk offentlighet siden 1980-årene, først som eiendomsutvikler og forretningsmann og senere som hovedperson i et realityprogram på TV.

I 2016 ble Trump valgt til president i USA, for perioden 20. januar 2017 til 20. januar 2021.

Trump representerer Det republikanske partiet.

Dagsrevyen har dekket små og store hendelser gjennom 60 år. Se klippene fra de andre tiårene.