Hun skal rekke over mange postkasser
Foto: Benedikte Fjelly / NRK

Det ultimate yrket

En fysisk aktiv jobb kan spare deg for mange timer i helsestudio, men ikke alt fysisk krevende arbeid er like bra. Vi har jaktet på det yrket som gir best helseeffekt.

Ingunn Solberg legger en stor bunke med post ned i en rød sykkelveske som står på gulvet. Det er brev og reklame, noe mer viktig enn det andre, men alt skal ut til innbyggerne i Hokksund. Det er formiddag og hektisk i posthallen i Hokksund. Snart skal hun ut på dagens rute.

– Her er vidunderet, sier hun og triller fram sykkelen som står parkert mellom traller og sekker i posthallen, sier Ingunn Solberg.

I høst fikk hun ny sykkel med stativ foran på styret som gjør det enklere å se hvilke brev som er de neste på ruta hennes. Det er viktig å ha alt lagt godt til rette for å gjøre jobben effektiv.

Jeg har aldri målt det, men jeg tror jeg sykler mellom 1,5 og 2 mil på runden min.

Ingunn Solberg

I 31 år har hun vært syklende postbud. I alt slags vær har hun satt seg på sykkelen og jobbet seg fram. Da hun startet, var det vanlig å se flere syklende kollegaer langs veien. Nå kjøres det mest bil, og hun er en av de få syklende postbudene igjen.

Postsykkel

I høst fikk Ingunn Solberg ny sykkel.

Foto: Benedikte Fjelly / NRK

– Jeg har aldri målt det, men jeg tror jeg sykler mellom 1,5 og 2 mil på runden min. Jeg trives veldig godt i jobben min og får masse frisk luft og mosjon, sier hun.

– Burde vært mange flere syklende postbud

Spør man fysioterapeuter og andre eksperter på kropp og helse om hva som er det mest gunstige yrket for kroppen, er det mange som svarer syklende postbud. Grunnen er at man både trener kondisjon og styrke. Det er også viktig at det er moderat aktivitet, ikke for tungt eller ensidig.

At Ingunn Solberg har det ultimate yrket, sier hun seg enig i.

– Ja, jeg skulle ønske det var mange flere syklende postbud, sier hun.

I motsetning til folk med stillesittende jobb, trenger ikke Ingunn Solberg å trene på fritiden for å holde seg i form. Hun kan innta sofaen med god samvittighet når arbeidsdagen er over.

De dagene jeg har vært på jobb, føler jeg at jeg har fått mye bevegelse.

Ingunn Solberg
Sykkelpostbudet har det ultimate helsefremmende yrket.

– Jeg går ikke på helsestudio, men jeg liker selvfølgelig å komme meg ut på ski og andre ting når jeg har fri. De dagene jeg har jobbet, føler jeg at jeg har fått mye bevegelse, sier Ingunn Solberg.

Helsefarlig å være inaktiv

I løpet av de siste årene har mange fysisk krevende yrker forsvunnet. I stedet blir vi mer og mer stillesittende på jobben. Ifølge Levekårsundersøkelsen 2013 har over halvparten av landets arbeidstakere et stillesittende yrke. Forskning viser at stillesittende jobb er like farlig som å røyke. Jo mer stillesittende jobb, jo mer må man trene på fritiden for å ta igjen det tapte.

Caroline Mydland

Caroline Mydland har skrevet masteroppgave om aktivitet og inaktivitet på jobben.

Foto: Privat

Caroline Mydland har skrevet en masteroppgave om hvordan fysisk krevende og stillesittende yrker påvirker kroppen vår. Hun har sett spesielt på effekten på hjerte- og karsystemet og faren for å få diabetes 2.

Vi har fått et samfunn som er mye mer stillesittende enn man kunne hatt.

Caroline Mydland

– Inaktivitet på arbeidsplassen er uheldig for hjerte- og karsystemet og øker faren for diabetes. Det er heller ikke bra med få og tunge løft. Det er veldig synd at de fleste yrkene vi har nå er stillesittende. Vi har fått et samfunn som er mye mer stillesittende enn man kunne hatt. Det er også mange stillesittende fremkomstmidler som bil, buss og trikk, sier Caroline Mydland.

– Hva slags aktivitet gjør et yrket sunt og helsebringende?

– Å ha dynamisk, kontinuerlig fysisk aktivitet, for eksempel å gå, sykle og løfte lett gjennom hele arbeidsdagen er helsefremmende, sier hun.

Hun mener at syklende postbud må være et av de mest gunstige yrkene man kan ha med tanke på fysisk aktivitet.

– Det gir en fin, moderat belastning og er et helsebringende yrke. I tillegg er man ute i frisk luft, sier Caroline Mydland.

Ingunn Solberg

Postruta til Ingunn Solberg er ca. 2 mil lang.

Foto: Benedikte Fjelly / NRK

Må man være sykkelbud for å holde seg sprek?

Hos Synergi Helse i Drammen viser Heidi Bråten Fure meg et av testrommene de bruker for å se hva slags form kundene er i. Hun er fysioterapeut og daglig leder. De jobber mye med bedriftshelsetjeneste og trening på senteret.

– Når vi tester folk på tredemølle eller ute i bedrifter, er det ikke nødvendigvis sånn at en person med en fysisk krevende jobb er i bedre form enn en kontormedarbeider, sier Heidi Bråten Fure.

Vi har 600 muskler i kroppen, og alle er til for å brukes.

Heidi Bråten Fure

– Helsedirektoratet anbefaler at man er fysisk aktiv i minst 30 minutter hver dag. Da bør man bli lett andpusten. Hvis man ikke er så aktiv på jobben, bør man kompensere ved å trene.

Heidi Bråten Fure

På Synergi Helse tester man folk på tredemølle eller på arbeidsplassen.

Foto: Benedikte Fjelly / NRK

Les mer om Helsedirektoratets anbefalinger:

– Så hva er best av å ha en fysisk krevende jobb og ikke trene - eller ha en stillesittende jobb og trene regelmessig?

– Det ikke noe fasit på det. Hvis for eksempel en håndverker jobber fysisk med musklene sine, er det ikke sikkert at han får trening av hjertet, sier Heidi Bråten Fure.

Det beste er altså når man både får styrket musklene og får opp kondisen i løpet av uka. Hun anbefaler at de som bruker musklene mye på jobben, trener kondisjon. Da kan man gå 30 minutter hver dag eller løpe 30 minutter 3 ganger i uka.

Verre er det for dem som har en stillesittende jobb. Da holder det ikke med trening 2-3 ganger i uka. Har man en stillesittende jobb, bør man ha to styrkeøkter i uka i tillegg til kondisjonstrening, er rådene fra Bråten Fure.

Les også:

– Vi har 600 muskler i kroppen, og alle er til for å brukes. Bruker man musklene ensidig på jobben, bør man trene de andre musklene for å få balanse, sier hun.

Det aller beste er derfor å ha en fysisk aktiv jobb og supplere med trening slik at man får nok - og riktig balansert - styrketrening og kondisjon.

Disse yrkene er mest helsebringende

Etter en uhøytidelig spørrerunde til fysioterapeuter, kiropraktorer og personlig trenere om hvilke yrker som er mest fysisk helsebringende, har vi havnet på disse:

  • Syklende postbud/sykkelbud
  • Gymlærer
  • Fysioterapeut
  • Lærer i friluftsliv
  • Verditransportør
  • Håndverker, f.eks. snekker, murer, blikkenslager
  • Sykepleier/hjelpepleier
  • Gartner
  • Skogsarbeider
  • Bonde
Gjermund Eggen 1966

Gjermund Eggen, skogsarbeider og VM-helt fra 1966.

Foto: Scanpix

Og apropos skogsarbeidere og bønder; det var disse som dominerte skisporten fram til 70-tallet. Ikke minst var det de som hevdet seg på den mest ekstreme distansen, mennenes 5 mil. Forfatter Thor Gotaas har skrevet boka Femmila. Han forteller at det var en viktig sammenheng mellom yrket de hadde og formen de var i.

- Livet var å jobbe fra de kunne jobbe. For eksempel hugget Gjermund Eggen tømmer fra han var 12 år. De fikk fysisk og psykisk vilje og en seighet som gjorde at de holdt lenge. De var ikke like raske som Northug, men de var seige, sier Gotaas.

Sykler mange km hver dag

Ingunn Solberg kunne ikke tenke seg en annen jobb.

Foto: Benedikte Fjelly / NRK

– Kan ikke tenke meg noe annet

I Hokksund har Ingunn Solberg satt fra seg sykkelen. Hun tar med seg en bunke post og går mot en av kontorbygningene i sentrum. I tillegg til rundt 2 mil på sykkelen, går hun også mye.

– Det blir noen skritt i løpet av en dag også, sier hun og går lett mot inngangsdøra.

Det er lett å se at hun har hatt et aktivt yrke i over 30 år - i manges øyne det ultimate yrket.

– Jeg er i alle fall veldig fornøyd og kunne ikke tenkt meg noe annet, sier hun før hun legger brevene ned i postkassa.