NRK Meny
Normal

Voldssiktet mor tatt etter flere år på rømmen

En kvinne som er siktet for mishandling av babyen sin, er pågrepet. Hun har vært på rømmen i flere år, men ble torsdag varetektsfengslet i Drammen tingrett.

Kvinnen ble siktet for mishandling av babyen i 2006. Hun ble pågrepet da hun kom til Norge nylig, etter at politiet ble varslet av andre myndigheter, skriver Drammens Tidende.

– Hun opplyser at hun var vært i Irak, sier politiadvokat Vibeke Martins i Søndre Buskerud politidistrikt.

Les: Eksplosiv økning i anmeldelser av vold mot barn

Kvinnen er siktet for legemsbeskadigelse under særdeles skjerpende forhold, og politiet fikk medhold i begjæringen om fire ukers varetektsfengsling da Drammen tingrett behandlet saken torsdag. Politiets begrunnelse var at kvinnen kan stikke av og fare for bevisforspillelse.

Se intervju med politiadvokat Birgit Austad (artikkelen fortsetter)

Kvinnen i 30-årene siktet for å ha mishandlet barnet sitt.

Alvorlig skadet

Politiet åpnet etterforskning i 2006 da et spedbarn med skader etter vold ble innlagt på sykehus. Kort tid etter ble moren siktet for vold.

– Det dreier seg om vold mot barn på en sånn måte at barnet har fått alvorlige skader, sier politiadvokat Birgit Austad.

Kvinnen som er i slutten av 30-årene, nekter for å ha utøvd vold mot barnet sitt. Babyen ble tatt hånd om av barnevernet etter sykehusinnleggelsen.

– Det er en dypt tragisk sak, og hun kunne aldri tenke seg å skade noen av barna sine, sier kvinnens forsvarer, Elisabeth Hagen.

– Hvordan forklarer hun skadene babyen hadde?

– Det må etterforskningen bringe på det rene. Jeg kan ikke gå inn i hennes forklaring. Hun er best tjent med at saken får en grundig og hurtig etterforskning, sier Hagen.

Advokat Elisabeth Hagen

Advokat Elisabeth Hagen er kvinnens forsvarer.

Foto: Maria Kommandantvold / NRK

Etterlyst internasjonalt

Kvinnen rømte landet kort tid etter at hun ble siktet for vold i 2006, men ifølge forsvareren har hun flere ganger bedt om hjelp til å returnere.

– Jeg ønsker ikke å kommentere hvorfor hun reiste ut av landet. Et samlet press førte til at hun forlot Norge, men så snart hun kom til seg selv, forsøkte hun å få hjelp til å returnere, sier advokat Hagen.

Ifølge politiet har kvinnen vært etterlyst internasjonalt siden hun rømte i 2006. Politiadvokat Birgit Austad ønsker ikke å svare på om de har lett etter kvinnen i utlandet.

– Hun har vært etterlyst siden hendelsen, og det har ikke vært mulig å få tak i henne før hun nå dukket opp, sier Austad.