NRK Meny
Normal

VM-trøtt?

Fotball-VM tar nattesøvnen fra folk. Bokstavelig talt. Og er du blant dem som vakler deg opp av senga etter en lang fotballnatt, så vit at du kan klare et par netter, men så blir det verre.

Søvnløs

Seks timer søvn må du ha, ellers blir det slitsomt.

Foto: Martin Kierstein

– Et par netter kan alle klare, men blir det lite søvn mange netter på rad, begynner det virkelig å gå på konsentrasjonen løs. Du får lengre reaksjonstid, blir mindre kreativ og husker dårligere. Lite søvn over lengre tid, går rett og slett på helsa løs.

Håkon Pharo Skaug

Søvnspesialist Håkon Pharo Skaug

Foto: Odd Vegard Kandal / NRK

Det sier lege og søvnspesialist Håkon Pharo Skaug. For manglende nattesøvn etter sene VM-kamper kan gi problemer.

Kanskje ikke så alvorlige som for den ivrige VM-entusiasten fra Kina, som mediene meldte om for et par dager siden. Han døde rett og slett av søvnmangel, etter flere netter foran TV-skjermen.

Minst seks timer

– Gjennomsnittlig trenger en voksen person ca. sju timer søvn. Men det varierer litt fra person til person, så vi kan si at alt mellom seks og ni timers søvn er det normale. Så mindre enn seks timer søvn, er ikke forenlig med det å fungere normalt, sier søvnlegen.

Fotballpuben under kampen

Her kan du neppe sitte for lenge, hvis du skal på jobb klokka sju.

Fotball-VM i Brasil, er utfordrende for europeiske TV-seere. Tidsforskjellen er fem timer, og her hjemme er de siste kampene ferdige klokka kvart på to på natta. Skal du på jobb klokka sju, er du litt ute å kjøre.

Tapt er tapt

Og er du av dem som tenker at du skal hente deg inn i helgen, har søvnspesialisten dårlige nyheter.

– Det nytter ikke. Den søvnen man har gått glipp av i løpet av uka, kan man ikke ta igjen, for eksempel ved å sove 12 timer fra fredag til lørdag. Den søvnen som er tapt, den er borte.

Om kaffeautomatene på jobben får kjørt seg litt ekstra for tiden, er det ingen som vet, men trøsten for fotballfansen nå, er at det blir færre kamper og færre sene netter etter som gruppespillet blir ferdig.