Ville ha fjernet Sylvi Listhaug

Amal Aden er bak luke nummer 21.

Julekalender Amal Aden

Hun kom til Norge 13 år gammel etter å ha levd på gata i Somalia. Siden har Amal Aden gjort seg bemerket som samfunnsdebattant, forfatter og foredragsholder.

Hva har gjort mest inntrykk på deg i år?

Det er at jeg 20. oktober hadde et lite innlegg i Dagbladet og oppmerksomheten det lille innlegget har fått. Jeg ble både glad og samtidig litt forbannet over at det ble tolket feil og at det ble misforstått. Det har skapt mange positive, men også negative reaksjoner. Jeg håper vi lærer at vi har ytringsfrihet i Norge og at alle kan bruke den.

Hva er det fineste noen har gjort for deg i år?

Folk kan komme bort til meg, uten å kjenne meg, og bare gi meg en klem. Det betyr ekstremt mye for meg nå. Da jeg gikk av bussen i stad, kom en ung jente bort til meg og bare ga meg en klem. Det betyr så mye. Hun sa at hun var veldig stolt av meg.

Hvordan feirer du jul?

Jeg skal være med familien, ha gaver. Men det viktigste er å være med familie og venner.

Hva skal du lese i jula?

Jeg kommer til å lese i jula, men har ikke bestemt meg for hva ennå. Jeg leser stort sett alle slags bøker, men mest faktabøker og dokumentarer, det som har med virkeligheten å gjøre.

Min første oppgave ville vært å fjerne integreringsminister Sylvi Listhaug.

Over til noe annet: Hvordan syns du Donald Trump bør lede USA?

Donald Trump, det der et sjokk jeg ikke har kommet helt over ennå for å være helt ærlig. Jeg håper han er bedre enn han framsto under valget. Jeg håper han får fornuftige rådgivere rundt seg. Nei, det var trist. Det ville vært historisk med en kvinnelig president i USA, jeg tenkte det skulle bli i år. Og med tanke på alt han sa i valgkampen, tenkte jeg at det ikke var mulig å velge den mannen. Det var så tungt. Men sånn er livet.

Og helt til slutt: Hvis du var statsminister i Norge for en dag, hva ville du gjort?

Min første oppgave ville vært å fjerne integreringsminister Sylvi Listhaug. Hennes måte å lede integreringen er ikke riktig. De hun appellerer til, er ikke de som skal integreres eller jobber med integrering, og det er en uheldig utvikling. Dette er ikke et personangrep mot Sylvi Listhaug som person, for jeg har ikke noe imot henne som person. Det jeg har noe imot, er måten hun håndterer integreringen.

Hvem skjuler seg bak luke nummer 22 i julekalenderen?

Har tatt en rekke medaljer på snowboard, blant dem OL-sølv i Nagano i 1998. I høst var hun å se i «Skal vi danse».