NRK Meny
Normal

Vil stille ut organer fra levende og døde

Kunstneren Morten Viskum planlegger en utstilling med organer fra levende og døde mennesker.

Morten Viskum
Foto: Harald Inderhaug / NRK

Dersom kunstneren Morten Viskum lykkes med sine planer, vil han neste år kunne invitere publikum til en omfattende utstilling av ytre og indre organer fra mennesker.

I helgen skal en 31 år gammel mann fra Modum ha ha slått til Viskum to ganger på en fest i forbindelse med åpningen av kunstnerens nyeste utstilling "Oh my God".

Årsaken var at mannens jevnaldrende kjæreste skal ha donert kroppen sin til Viskum, slik at han kunne bruke den til å male med etter hennes død.

Har ikke lenger avtale

Til VG sier Viskum at han nå har skværet opp med mannen, og at han ikke lenger har noen avtale med kvinnen.

Det er likevel ikke noe som tilsier at kunstneren vil komme til å mangle materialer til sin dødskunst. Selv sier han at han har fått mellom 40 og 50 henvendelser fra personer som vil gi av seg selv til hans kunst.

Har allerede organer

Morten Viskum forteller at han allerede har organer som skal brukes i den nye utstillingen han planlegger. Dette er organer som levende mennesker har fått fjernet fra kroppen sin, og som de har gitt til kunstneren.

Til Drammens Tidende sier Viskum at han har sikret seg skriftlig samtykke fra disse personene. Hvordan, og om, han kan bruke kroppsdeler fra døde mennesker, har han ennå ikke fått avklart.