Hopp til innhold

Vil rive 96 hus i Drammen

Nye Drammen sykehus trenger en tomt på 100 mål, mens dagens tomt er på 53 mål. Det betyr at 96 boliger må rives, deriblandt flere bevaringsverdige bygg. Det reagerer Fortidsminneforeningen og beboere sterkt på.

Dag Erlend Lohne Moen

Dag Erlend Lohne Mohn, leder av Fortidsminneforeningen i Buskerud, mener det er drøyt at Vestre Viken mener 96 hus må rives til fordel for nye Drammen sykehus.

Foto: Cecilie Valentine Brekke / NRK

Dag Erlend Lohne Mohn

Dag Erlend Lohne Mohn er sterkt imot at boligområdene jevnes med jorden.

Foto: Cecilie Valentine Brekke / NRK

– Jeg synes at det er drøyt at man i det hele tatt ser det som mulig når det inkluderer å sanere fem-seks hele kvartaler med boliger, med til dels bevaringsverdige boliger, sier Dag Erlend Lohne Mohn.

Han er leder av Fortidsminneforeningen i Buskerud og har engasjert seg sterkt i saken. Som alle andre har han ventet på Vestre Vikens mulighetsananlyse. Han har lenge bekymret seg for boligområdene i nærheten av sykehuset.

I dag ble det klart at dersom et nytt sykehus skal få plass trengs det en tomt på 100 mål. Dagens tomt er på 53 mål.

Tett inntil sykehuset ligger det flere boliger. 96 av disse må rives, og det vil berøre 46 grunneiere. Kostnadene til erverv av boliger antar Vestre Viken at vil utgjøre 278 millioner kroner.

Nye Drammen sykehus

Innenfor området markert innenfor den røde streken vil et nytt sykehus trolig komme. Byggene markert i oransje er av høy bevaringsverdi, byggene markert i gul er av middels bevaringsverdi. Det grønne området markerer det engelske kvartal som er på Byantikvarens ”gule liste”.

Må flytte

I en av boligene som vil bli berørt av sykehusplanene bor Hege Bull Nordstrand. Hun bor i Wergelandsgate nummer 5, og reagerer sterkt på planene som vil tvinge henne til å flytte fra hjemmet sitt.

Hege Bull Nordstrand

Hege Bull Nordstrand vil kjempe for huset sitt.

Foto: Cecilie Valentine Brekke / NRK

– Det synes jeg er helt forferdelig. Jeg håper at det ikke kommer til å skje. Vi vil kjempe for hjemmene våre, sier Bull Nordstrand.

Hun påpeker at det har vært en lang og slitsom prosess for beboerne i området. Fra 1980 og fram til i dag har lokalisering og eventuell utbygging av sykehuset vært diskutert.

– Fram til i desember i fjor var det jo snakk om Gullaug. Det har vært et politisk spill på mange nivåer, sier Bull Nordstrand.

Tar ikke hensyn til kulturminnene

Tidligere har det vært mye snakk om boligene i det engelske kvartalet. Boligene står på Byantikvarens «gule liste», som betyr at de er registrert som verneverdige kulturminner.

Vestre Viken har lenge sagt at en utbygging av sykehuset ikke vil omfatte det engelske kvartalet. I mulighetsananlysen er heller ingen av boligene i dette området tenkt revet. Men Dag Erlend Lohne Mohn mener at det i seg selv ikke er godt nok.

– Det engelske kvartal og funkisboligene i Hans Hansens vei er nærmeste områder til der de tenker å bygge tett inntill. Disse to områdene er av Riksantivaren nedtegnet som områder som har svært viktig betydning av nasjonal verdi. I den nedtegnelsen står det også en del om hensynssoner og at det skal være avstand mellom kulturminnene og nybygg, sier Lohne Mohn.

Selv bor han i en av funkisboligene i Hans Hansens vei. Han mener hele området vil bli sterkt skjemmet av de store og høye byggene som vil dominere området.

Wergelandsgate

Boligene i Wergelandsgate er noen av husene som trolig må vike til fordel for nytt sykehus.

Foto: Cecilie Valentine Brekke / NRK

Vil ikke stoppe å vokse

– Jeg synes det er tullete å ødelegge en hel bydel når vi ellers er i så fin utvikling her i byen. Det å sanere en hel bydel til fordel for en institusjon som er i stadig utvikling, det finner jeg helt naturstridig. Denne typen bygg er organiske av natur, de vil alltid vokse, forteller Lohne Mohn.

– Disse områdene er viktige eksempler på at Drammen er en gammel by, og at det har vært en stor by lenge. Det kan vi ikke drive å utslette nå, det har vi ingen rett til for framtidige generasjoner, sier Lohne Mohn.

Han mener det eneste fornuftige er at sykehuset ser seg om etter en annen tomt. Lohen Mohn mener Gullaug og Sundland er mye bedre alternativer, som igjen bør sees på.

– Ekspropriasjon er ikke god butikk

Hege Bull Nordstrand er redd for at dersom tomta blir ekspropriert så vil hun tape penger og ende opp med et dårligere alternativ.

– Hva tenker du hvis du får en god sum for huset ditt, da?

– Det er det som er problemet, ekspropriasjon er ikke god butikk. Folk ender opp med mer lån, mindre bolig og må flytte lenger ut av sentrum. Tenk utafor Drammen, ikke ta husa våre. Få et nytt og moderne sykehus på en bedre egna tomt utenfor Drammen, oppfordrer Hege Bull Nordstrand.

Merete Gulbrandsen

Merete Gulbrandsen mener sykehuset må utvides. Hun flytter om nødvendig. I bakgrunnen skimter man sykehuset.

Foto: Cecilie Valentine Brekke / NRK

Vil flytte om nødvendig

I nabohuset, i Wergelandsgate nummer 3, bor Merete Gulbrandsen. Hun deler ikke oppfattningen til naboen i nummer 5. Gulbrandsen har jobbet som anestesisykepleier ved Drammen sykehus siden 1987. Hun møter daglig de utfordringene sykehuset har som følge av plassmangelen.

– Vi jobber i veldig gamle lokaler som ikke er oppgradert i forhold til dagens standard. Og hvis det er mitt hus som må til for at vi og pasientene skal få det bedre så må det bli sånn, sier Merete Gulbrandsen.

Hun mener at Vestre Viken må være ansvarlig for å finne en annen bolig til henne, og at det nå må bli en snarlig avklaring. Gulbrandsen synes det er viktig at det blir fortgang i bygging av nytt sykehus.

– Jeg håper at de finner noe annet til meg, men jeg vil ikke bo hvor som helst, avslutter hun.

Nils Fredrik Wisløff

Nils Fredik Wisløff, administrerende direktør for Vestre Viken ønsker en snarlig beslutning i sykehussaken.

Foto: Cecilie Valentine Brekke / NRK

Nytt sykehus fullt mulig her

Administrerende direktør i Vestre Viken, Nils Fredrik Wisløff har forståelse for at de som bor i nabolaget reagerer på mulighetsanalysen. Men han vil understreke at ingenting er bestemt enda.

– Nå er dette først og fremst et grunnlag for å velge tomt. Skal vi velge å bygge her? Denne analysen viser er at det er mulig å bygge her, og at i så fall bør det sikres 100 mål tomt for å gjøre det.

Selv synes han ikke konklusjonene i analysen om at sykehuset trenger en tomt på størrelse med 100 mål var overraskende.

– Nå har vi konkret vist størrelsen på sykehuset. Vi spør nå Drammen kommune om de kan avse dette området. Vi har laget en fremdriftsplan, men det går noen år før vi eventuelt er i gang. Det går minst åtte til ti år før vi ser et nytt sykehus her.

Torsdag kveld er det informasjonsmøte i auditoriet på Drammen sykehus klokken 18.00 for alle som er interessert.

Flere nyheter fra NRK Buskerud