Hopp til innhold

Vil møte justisministeren

Moren til 22-åringen som døde etter en kneoperasjon mener politiet må komme raskere i gang med etterforskning når det oppstår unaturlige dødsfall på sykehus.

Unni Tobiassen Lie

– Justisministeren må sikre obligatorisk åstedsgranskning ved ethvert unaturlig dødsfall i norske sykehus, sier Unni Tobiassen Lie. Sønnen hennes døde etter en kneoperasjon på Ringerike sykehus i fjor høst.

Foto: NRK

– De må også skaffe seg bedre kompetanse på området, sier Unni Tobiassen Lie.

Sønnen på 22 år døde etter en kneoperasjon ved Ringerike sykehus i fjor høst.

Kritisk til helsemyndighetene

I begynnelsen av april fikk sykehuset en bot på 500.000 kroner av politiet.

– Jeg mener at justisministeren må sikre obligatorisk åstedsgranskning ved ethvert unaturlig dødsfall i norske sykehus, sier moren til NRK.

22-åringen fikk mangefult tilsyn etter operasjonen, og ble funnet død i sengen sin på postoperativ avdeling.

Unni Tobiassen Lie sier til NRK at hun er kritisk til hvordan både helsemyndighetene og politiet håndterer slike saker.

– Må rykke ut med en gang

Ved unaturlige dødsfall ellers i samfunnet rykker politiet ut med en gang, slik er det ikke i helsesektoren, påpeker Tobiassen Lie.

– Det skjer på alle områder ellers i samfunnet. Blir noen funnet død er det viktig at politiet umiddelbart kommer på stedet og sikrer åstedet. Det bør også skje på sykehuset når noen dør unaturlig.

Les: Ber om gransking av sykehusdødsfall

Les også: Helsetilsynet varsler reaksjoner

Skeptisk til varslingsrutiner

Unni Tobiassen Lie er også skeptisk til hvordan varslingsrutinene fungerer, for igangsetting av politietterforskning kan bli forsinket av en partisk framstilling når en lege ringer til politiet for å varsle om et unaturlig dødsfall.

– I vårt tilfelle og andre jeg har hørt om, presenter vakthavende lege en teori om hva det kan være. Denne teorien høres noen ganger så spiselig ut at dødsfallet får en slags naturlighet over seg.

– Det kan være leger som har vært involvert i behandlingen eller har tatt avgjørelser som har ført til pasientens død, som har ansvaret for å ringe politiet og fortelle hva som har skjedd. Så er det opp til ærlighet, redelighet, etikk og moral til den som ringer. Her har de all mulighet til å skjule det.

– Har kompetanse nok

Jan Erik Strøm

Jan Erik Strøm er visepolitimester i Søndre Buskerud politidistrikt.

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK
Portrett: Knut Storberget

Justisminister Knut Storberget har ennå ikke svart på henvendelsen fra Unni Tobiassen Lie.

Foto: John Petter Reinertsen

Visepolitimester Jan Erik Strøm i Søndre Buskerud politidistrikt forteller at politiet er avhengig av at enten sykehuset eller pårørende varsler i slike saker.

– Vi har to innsatsvinkler. Det ene er at sykehuset melder i fra. Det andre er at pårørende kontakter oss som stusser på ting de mener er uregelmessigheter de vil vi skal se på.

Tobiassen Lie sier hun er i tvil om politiet har kompetanse nok til å etterforske dødsfall på sykehus, men visepolitimesteren er ikke enig i det.

– Politiet etterforsker bredt over mange saksområder, sykehus er en av dem. Vi kunne alltid ønske at vi var bedre, men etterforskningen bygges opp etter prinsipper, og vi knytter til oss ekspertise og fagkompetanse. Svaret er at vi er godt rustet.

Venter på svar

Nå har Tobiassen Lie bedt om et møte med justisminister Knut Storberget.

Dette vil moren til 22-åringen ta opp med Storberget hvis hun får et møte. Hun har ennå ikke fått svar fra statsråden.

– Vi har akkurat sendt henvendelsen, jeg håper på et svar en av de neste dagene, forteller Tobiassen Lie.