Fakta
LYD OG VIDEO
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
- LYD; Ringerikspoteten er spesiell, mener Anne Berte Lerberg. Reporter Maria Kommandantvold
- Buskerud: Ringerike og Hole
Denne ordningen er bare ett år gammel her i landet, og hensikten er å skape oppmerksomhet rundt matvaren, sier potetbonde Anne Berte Lerberg på Lerberg gård på Ringerike.
Hun forteller at bøndene i dag ikke kjenner Ringerikspoteten igjen når den kommer i butikken.
Lerberg gård
- Det ønsker vi å gjøre noe med, derfor vil vi ta oss av videreforedlingen her på gården, sier Lerberg.
Hun mener at Ringerikspoteten er ekstra smaksrik og at den har et utseende som er helt unikt.
- Og så trives den best her på Ringerike med det jordsmonnet vi har her, sier hun.
Petter Kopstad (bildet) driver gården sammen med Anne Berte Lerberg, og han innrømmer at det er mer arbeid med denne poteten, og at det er grunnen til at den er dyrere.
Han har likevel tro på at poteten blir en suksess som varemerke fordi folk blir stadig mer opptatt av kvalitetsprodukt.
Ordningen med å merke matprodukter som egne varemerker er relativ ny i Norge. Ute i verden har det foregått i lengre tid. Vi kjenner parmaskinke som eget merke, parmesanost og en rekke andre matprodukter.
Det stilles strenge krav til både produkt og produsent.
Fra før har Matmerk mottatt søknad om å få Ringerikserten varemerket.