NRK Meny
Normal

Vil ikke være en belastning

Mange eldre er svært bekymret for å dø og være til belastning for sine nærmeste.

Eldre kvinne

Det er mange bekymringer blant eldre.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Linda Hafskjold

Linda Hafskjold

Foto: Louise Samnøy / NRK

I en doktorgradsavhandling ved Høgskolen for Sørøst-Norge har ansatte i hjemmesykepleien blitt utstyrt med lydopptakere. På den måten fikk doktorgradsstipendiat Linda Hafskjold være med på 196 møter mellom pleiere og eldre brukere av hjemmesykepleien.

Resultatet viser at de eldre var engstelige for å være en byrde. Det kunne være blant annet å få hjelp av naboen, hjemmesykepleien eller familie til å komme seg til lege, forteller Hafskjold.

Et annet punkt som mange eldre engstet seg for var døden.

– En kjenner og ser at kroppen blir eldre og ikke har like mye energi som før. Det gjør at mange bekymrer seg og har negative tanker om at livet går mot slutten.

Var engstelig

Knut Kraakevik og Kjersti Ruud (svigerinne)

Knut Kraakevik og Kjersti Ruud (svigerinne).

Foto: Louise Samnøy / NRK

Knut Kraakevik er 75 år og en relativt bekymringsløs fyr, men han har også kjent på følelsen av engstelse.

– Jeg har vært på den andre siden da jeg hadde slag, men på grunn av det har jeg nå et avklart forhold til døden. Det er en naturlig ting. Samtidig har jeg mange bekjente som er redde for døden. De har blant annet kreft og de tenker at de ikke får oppleve å se den og den personen vokse opp.

Det er mange måter at eldres bekymring om både å være til byrde og det å dø kommer til overflaten.

– Uro, bekymringer og misnøye kan komme til uttrykk gjennom et vell av ulike følelser: ensomhet, sorg, skam, frykt eller aggresjon og så videre. Disse følelsene gjør at bekymringen er høyst relevant for den enkelte, men også personlig. Bekymringen som disse følelsene er uttrykk for må møtes på den enkeltes premisser, sier Hafskjold til Høgskolen i Sør-Øst-Norge.

Tid og nærhet hjelper

Døden er til syvende og sist umulig å forebygge, men det er mulig å bli kvitt problemer knyttet til bekymring for døden.

– En kan ikke måle hvor mye et menneske behøver av tid og nærhet av et annet medmenneske for å komme se gut av en uheldig tankespiral om døden. Hvis en ikke gir et menneske tid og nærhet så vil ikke tankene forsvinne fordi det er fint vær eller noe fint å se på tv. Derfor er det helt nødvendig at eldre med slike tanker får hjelp av profesjonelle mennesker som kan enten henvise til andre eller lage et opplegg for dem, sier Hafskjold.