Vil hindre tyveri med DNA-merking

NESBYEN (NRK): DNA-merking skal forhindre tyveri fra museene i Hallingdal.

DNA-merking

Merkingen fungerer ved at en usynlig væske smøres på gjenstandene.

Foto: Hallingdal Museum

Et prosjekt med DNA-merking av museumsgjenstander er under utprøving ved museet på Nesbyen i Hallingdal.

DNA-merking med usynlig lakk

Jan Olav Nielsen i Hallingdal Alarmservice er initiativtager til prosjektet, som er ett av de første her til lands. Prinsippet er at gjenstandene skal merkes med en usynlig lakk som inneholder eierens DNA.

– Gjenstanden du vil ha sikret, merkes med en usynlig lakk. Så register du det i en database, og du har da en unik DNA-profil. Hvis du lyser på gjenstanden med en infrarød lykt i etterkant, så vil den lyse lilla der den er merket.

Jan Olav Nilsen i Hallingdal Alarmservice

EFFEKTIVT: Nielsen sier at DNA-merkingen er svært effektiv hvis ting blir stjålet og tatt med til utlandet.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

Nielsen sier at DNA-merkingen er svært effektiv hvis ting blir stjålet og tatt med til utlandet.

– Spesielt i utlandet har politiet blitt veldig opptatt av DNA-merking. Ofte lyser de inn i bilene på rutinekontrollene hvis det er mistanke om tyveri. De vil se det med engang om det er DNA-merket. Da kan de skanne det på stedet og få treff på hvem som eier gjenstanden.

– Rimelig forsikring

Konservator Marit Holme Mehlum ved Hallingdal Museum ser absolutt muligheten av å bruke DNA-merking i sammenheng med sikringen av museumsbygningene som nå står for tur i Hallingdal.

– Vi har 133 bygninger rundt omkring på alle avdelingene. Det er klart at ikke alle de har tyverialarm. Nå skal det lages en sikringsplan som skal være ferdig til våren. Da kunne man eventuelt legge inn en evaluering på DNA-merking i sikringsplanene.

Nielsen sier at ID-merkinga er en god og rimelig forsikring.

– Jeg tror forsikringsselskapene blir mer og mer opptatt av det. Du merker huset med at tingene dine er DNA-merket. Det gjør det mindre interessant for en innbruddstyv å stjele.

– Så kanskje får du billigere forsikringskrav?

– Det er håpet at forsikringsselskapene skal se verdien av det og kanskje gi rabatter ut ifra om du har merket tingene dine.

På Hallingdal museum skal man installere DNA-sporing.

MERKER GJENSTANDER: På Hallingdal museum skal man installere DNA-sporing

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

Lite utbredt

Generalsekretær Liv Ramskjær i Norsk Museumsforbund sier at metoden med å ID-merke museumsgjenstander slik de har begynt med i Hallingdal, er lite utbredt.

Konservator Espen O Hårseth ved Valdres Folkemuseum stadfester at metoden er ukjent på de fleste museum. I Valdres har de i alle høve ikke brukt den metoden som nå er under utprøving i Hallingdal.

Heller ikke på Vest-Telemark museum i Eidsborg er museumsgjenstander merket. Direktør Jan Rorgemoen sier at museet ikke ennå har vurdert DNA-merking av museumsgjenstander.