NRK Meny
Normal

Vil ha mer samarbeid på tvers

Politisamarbeidet Grenseløs, som har vært en suksess på Østlandet, med sin kamp mot vinningskriminelle, burde vært kopiert av flere politidistrikt, mener lederen.

Bil strippet på Drammen havn

Politiet tror det er mobile vinningskriminelle som står bak stripping av utstyr i mange biler på Drammen havn tidligere i år.

Foto: Politiet

Grenseløs jobber med å stanse personer som kommer til Norge for å begå tyverier, nasking, innbrudd og ran. Og har i løpet av få år pågrepet over 1000 mobile vinningskriminelle ved å samarbeide på tvers av politigrensene i Søndre Buskerud, Vestfold, Telemark og Asker og Bærum.

Oppskriften burde vært fulgt av flere mener leder Odd Skei Kostveit.

Grenseløs-sjef Odd Skei Kostveit

Grenseløs-sjef Odd Skei Kostveit.

Foto: Anders Jølstad / Politiet

– Det er jo bare å konstatere at lignende tiltak ikke har dukket opp flere andre steder i landet og det kan man jo lure litt på når Grenseløs blir oppfattet som en suksess.

Har ikke ressurser

Østfoldpolitiet har ikke ressurser til å være med i Grenseløs sier politiinspektør Tom Erik Guttulsrød som leder en ny gruppe internt i distriktet

– Det har vært vurdert å gå inn i Grenseløs, men nå har vi lagt ressursene inn i en nyopprettet enhet her i Østfold kalt felles kriminalenhet.

Tom Erik Guttulsrød

Tom Erik Guttulsrød, felles kriminalenhet, Østfold politidistrikt.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Selv om politiet i Østfold ikke har politietterforskere å avse spesielt til Grenseløs, jobbes det systematisk med denne typen kriminelle også på vår side av fjorden og distriktet samarbeider med kollegene på andre siden av fjorden ved behov.

– Sammenslåing vil gi samarbeid

Effekten av Grenseløs gjør at det etter hvert kommer til å bli tilsvarende varige samarbeidsløsninger i andre politidistrikter i Norge mener Odd Skei Kostveit.

– Når vi skal bygge nye politidistrikter så må vi lære mer av hverandre. Tankegangen og måten vi jobber på i Grenseløs må fanges opp og adopteres av flere.

Politiinspektør Tom Erik Guttulsrød i Østfold politidistrikt er enig. Han tror også sammenslåing vil kreve nytenkning og nyorganisering.

– Nå står vi foran nærpolitireformen og vi vil da gå sammen med Follo og Romerike og da er det naturlig at vi ser på den funksjonen Grenseløs har og hvordan den kan adopteres i det nye store politidistriktet.

– Hva med samarbeide over fjorden?

– Ja, det er helt naturlig at vi må samarbeide over fjorden og for så vidt også over hele Sør-Norge for det ligger i begrepet mobile kriminelle at de også er det og da krever det samarbeid på tvers av alle politidistrikt.

Les også: – Proffe verktøytyver