NRK Meny
Normal

Vil ha ny kommunestruktur i Kongsberg

Onsdag hadde formannskapet i Kongsberg første drøfting rundt ny kommunestruktur. Der fremmet Anne Berger (Sp) et forslag om å slå sammen Hvittingfoss, Hof og Lardal til en større region for å legge mer makt i distriktenes hender.

På vei til Hof

Kongsbergpolitiker Anne Berger (SP) vil sende Hvittingfoss til Hof kommune for å styrke distriket

Foto: Morten Harangen / NRK

- Bakgrunnen er at jeg er frustrert over politikerne i Kongsberg kommune som kun interesserer seg for saker i bysentrum, sier hun.

Saken ble tatt opp i formannskapet i går, da medlemmene skulle gjennomføre første drøfting av den nye kommunereformen som er varslet av regjeringen. Etter et enstemmig ja til forslaget om å se på alternativer, går rådmannen nå i dialog med KS og Vestfold Fylkeskommune for å se på saken.

Ting tar tid

Anne Berger

Anne Berger (Sp) Ønsker mer interesse for Ytre Sandsvær.

Foto: Senterpartiet

Og det er flere saker Berger føler tar tid i Ytre Sandsvær, men går mye raskere i sentrum av Kongsberg. Bibliotek, næring, kultur og ikke minst boligutbygging.

- De som ønsker boligtomter må jo dra til nabokommunene. Det er ikke lagt ut nye tomter i Ytre Sandsvær siden 1985, mens i Lardal bygger de som aldri før.

Hun ønsker en likeverdig behandling i kommunen, og da mener hun det er flere alternativ for hvordan det kan gjøres.

- Enten kan Lardal og Hof gå inn i Kongsberg kommune og dermed gi regionen mer innflytelse. Et annet alternativ er å gå ut av Kongsberg kommune og heller danne en ny kommune med Holmestrand, Hof, Lardal og gamle Ytre Sandsvær. Om den da blir liggende i Buskerud eller Vestfold vet jeg ikke.

Kun interesse for sentrum

Det er for lite fokus på distriktene og for mye fokus på sentrum.

Anne Berger (Sp)

Berger ergrer seg over at Ytre Sandsvær får for liten oppmerksomhet fra kommunen. Spesielt med tanke på at området utgjør over halvparten av Kongsberg. Ifølge henne tar ting langt kortere tid i sentrum, og at distriktet bli nedprioritert av bypolitikere.

- Det er for lite fokus på distriktene og for mye fokus på storbyen. Og da er vi nødt til å protestere og gjøre det vi kan for vårt nærmiljø, avslutter hun.