NRK Meny
Normal

Vil ha ny gransking

Sønnen til Jan Wiborg håper den nye boka om faren kan føre til ny etterforskning av dødsfallet for 20 år siden.

Daniel Tessier Wiborg

Sønnen til Jan Wiborg, Daniel Tessier Wiborg, håper den nye boken vil føre til en ny gransking av farens dødsfall.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Ingeniøren Jan Wiborg ble drept fordi han ville avsløre hvem som hadde jukset med værmålingene slik at Hurum ble vraket som sted for ny hovedflyplass.

Det er påstander som presenteres i den nye boka "Hvem drepte Jan Wiborg?" som kom ut i går.

Sønnen Daniel Tessier Wiborg håper boka om farens dødsfall for 20 år siden, kan bidra til at saken etterforskes på nytt.

– Denne boken er veldig viktig for å få frem sannheten.

– Hadde viktig informasjon

Jan Wiborg ville fortelle politikerne at de var ført bak lyset da de valgte Gardermoen og ikke Hurum som ny hovedflyplass, hevder forfatteren av Boka Knut Lindh.

Men Wiborg fikk aldri fortalt det. Han ble funnet død på bakken utenfor et hotell i København i juni 1994 og politiet konkluderte med selvmord.

Lindh forteller at Wiborg hadde informasjon som forfatteren mener kan ha ført til drapet.

Lindh og Wiborg

Knut Lindh sammen med Daniel Tessier Wiborg på lanseringen av boken 'Hvem drepte Jan Wiborg?'.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Jan Wiborg sa før han reiste til København at han hadde dokumentasjon som viste hvem som hadde ført Stortinget bak lyset. Ingen har sett den dokumentasjonen, så ingen vet hva han siktet til.

– Følte seg truet

– Han sa at han følte seg truet, og gikk til Stortinget og ba to stortingsrepresentanter om beskyttelse. Så reiste han til København for å møte sønnen Daniel, som han ikke hadde sett på 11 år. Det viste seg etterpå at Daniel ikke hadde en sånn avtale med faren, sier Lindh.

Stortinget oppnevnte i 2000 en kommisjon som skulle foreta en bred gjennomgang av planleggingen og utbyggingen av den nye storflyplassen på Gardermoen, herunder Jan Fredrik Wiborgs rapporter og hans dødsfall i København.

Kommisjonen konkluderte med at Wiborgs død skyldes selvmord.

Vil ha ny gransking

For Daniel Wiborg er boka til Lindh viktig. Den gir et bilde av faren som en respektfull mann på jakt etter sannheten og ikke en paranoid mann som ville ta livet sitt slik undersøkelsene etter dødsfallet konkluderte med.

Han vil ha en ny uavhengig gransking.

– Det er flere spørsmål enn svar i denne saken. Jeg mener at saken bør etterforskes på nytt, og den bør gjennomføres av en gruppe helt uavhengige mennesker.

Mange ubesvarte spørsmål

Flykaptein Sven Erik Hallgren fra Lier, satt i Norsk Flygerforbunds flyplasskomite og ble godt kjent med Wiborg og hans jobb med å ettergå værmålingene for Hurum.

Sven Erik Hallgren

Sven Erik Hallgren

Foto: Tove Bø / NRK

– Vi kunne nok studert det arbeidet som Jan gjorde mye bedre, og jeg tror nok at det fremdeles er mange ubesvarte spørsmål i denne saken.

– Hva betyr det at denne boken nå kommer ut og setter saken på dagsorden igjen?

– Jeg tror det blir interessant å lese boken, og denne sammen med kommentarer i andre bøker om saken vil skape enda mer lys over det arbeidet han gjorde.

– Tror du denne boken vil føre til at det skjer noe nytt i saken?

– Jeg vet at det er folk som studerer denne saken fremdeles og det skulle ikke forundre meg om det en dag kommer frem hva som virkelig skjedde, sier Hallgren.