NRK Meny
Normal

Vil ha helårstilbud for tiggere

Kirkens Bymisjon håper å kunne tilby helårsovernatting for tiggere i Drammen. De to siste årene har det vært rift om overnattingsplassene i vinterhalvåret.

Overnatting for tiggere

I vinter overnattet tiggerne i Globusgården i Drammen. Nå jobber Kirkens Bymisjon med å finne nye lokaler.

Foto: NRK

Bymisjonen har fått penger fra justisdepartementet som langt på vei dekker utgiftene, ifølge daglig leder Jon-Ivar Windstad.

Nå starter jobben med å finne passende lokaler. Fra høsten håper Windstad at et overnattingstilbud kan gjøres permanent.

– Vi må starte med dette nå, vi kan ikke vente helt til høsten. Dersom ikke lokalene er godkjente og trenger oppgradering må vi ha sommeren på oss.

Jon-Ivar Windstad

Jon-Ivar Windstad er daglig leder i Kirkens Bymisjon som nå håper å finne passende lokaler for et overnatting som kan bli et helårstilbud.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

Høsten 2015 kom flere næringslivsaktører på banen og sørget for at Kirkens Bymisjon fikk låne nedlagte kafelokalene i Globusgården gratis. De tok også strømregningen. Da ble søknad om bruksendring for lokalene sendt og godkjent i rekordfart.

I kø for en seng

I vinter har 25 personer overnattet i Globusgården hver natt. Tilbudet startet i begynnelsen av november og varer ut april. Året før var det overnatting for byens utenlandske tiggere i Bragernes menighetssenter. Men dette lokalet er ikke like godt egnet for overnatting.

– Det har jo vist seg å være et stort behov. Hver natt har 25 personer overnattet i vinter. Det er så mange det er plass til, men ofte har det vært over 30 som ønsker seg en seng, sier Jon-Ivar Windstad i Kirkens Bymisjon.

Belegget i Globusgården har vært det samme hver natt gjennom hele vintere, bortsett fra rundt juletider og i begynnelsen av januar. Da var det litt færre. Tiggerne betaler 15 kroner per natt for en overnattingsplass, det vil si en oppredd seng.

– Det er konkurranse om sengeplassene. Men vi har delt ut nye plasser hver mandag slik at de som får plass vet at de har den for en uke.

– Dette må vi få til

Krf-politiker i Drammen bystyre Odd Gusrud synes planene til Kirkens Bymisjon er spennende.

– Slik som situasjonen har blitt, mener jeg det er bedre at tiggerne får et slikt tilbud enn at de ligger i biler og ute i parker.

Odd Gusrud

Odd Gusrud fra KrF oppfordrer næringslivet i Drammen til å finne egnede lokaler for helårsovernatting.

Foto: NRK

Han mener byens næringsliv bør på banen slik som sist høst da tilbudet kom om å bruke lokaler i Globusgården.

– Men tror du flere kommer til å dra til Drammen å tigge fordi det blir et helårstilbud?

– Nei, dette må begrenses, slik at det er et tilbud til for eksempel 30 til 40 personer. Kirkens Bymisjon kjenner situasjonen til tiggerne gjennom flere år, så dette kommer til å bli godt organisert slik som de to siste vintrene.

Overnatting for tiggere