Vil ha foreldrene med på laget

Ungdommer som filmer mens de har sex. Ungdommer som avtaler slåssing. Utfordringene er ikke de samme som de var for noen år siden. Rektor ved Drammen videregående vil ha foreldrene på laget for å forstå problemene.

Foreldremøte ved Drammen vgs

Drammen VGS inviterte til temakveld etter de mange oppslagene om ungdommene i byen den siste tiden.

Foto: Per Håkon Solberg / NRK

Kristine Novak

Rektor ved Drammen VGS, Kristine Novak, talte til de fremmøte på foreldremøtet onsdag kveld.

Foto: Per Håkon Solberg / NRK

– Jeg opplever at det har skjedd noe i løpet av de siste par årene. Da jeg begynte i denne jobben for fire år siden, opplevde jeg at det var lite problemer rundt dette, forteller Kristine Novak, rektor ved Drammen videregående skole.

De siste månedenes fokus på både slåssing og sex blant ungdommen har ført til at det onsdag kveld ble arrangert et større temamøte på Drammen VGS.

Rektor håper at lærere, foreldre, politiet og helsesøstre kan være på lag med hverandre for å få en forståelse av hva som skjer med ungdommen.

– Jeg er opptatt av at det skal være en balanse, slik at det ikke blir for mye moralsk pekefinger og skremsel. Det tror jeg vi har lyktes med, sa Novak etter at møtet var over.

Et råere ungdomsmiljø

Raymond Håkonsen

Raymond Håkonsen fra forebyggende avdeling ved Sør-Øst politidistrikt.

Foto: Per Håkon Solberg / NRK

Tidligere har NRK fortalt om ungdommer som filmer og deler videoer av at de har sex.

Rett før sommeren ble det også kjent at avtalte slåsskamper var en ny trend bland ungdommene i byen. Politiet advarte om at ungdomsmiljøet var i ferd med å bli råere.

Også de er enige med rektor om at utviklingen er ny.

– Dette med å sende nakenbilder og slikt, det så jeg ikke før. Det ser jeg veldig mye av nå, forteller Raymond Håkonsen som jobber på forebyggende ved Sør-Øst politidistrikt.

Vanskelig å sette grenser på videregående skole

Foreldre som deltok på møtet setter pris på informasjonen de fikk:

– Det er nyttig. Jeg tar det som god info. Jeg har hørt det før, vi fikk informasjon om det på ungdomsskolen, forteller Yvonne, som har barn på videregående skole.

Likevel opplever hun at det kan være vanskelig å finne en god balanse som forelder.

– Nå som de er på videregående, så er det vanskeligere. Jeg syns det er vanskelig å ikke være for streng, ikke være for snill, sier hun.

Elisabeth, som også er forelder ved skolen, er enig.

– Det er vanskelig å sette grenser, vanskelig å vite hvor poden er, sier hun. Men hun holder seg informert så godt hun kan.

– Jeg snakker med barna hver dag. Spesielt om jeg har hørt noe i mediene.

Håkonsen vil likevel at foreldre skal åpne øynene sine mer for hva ungdommene faktisk holder på med.

– Da mener jeg virkelig åpne øynene. Interessere seg mer, engasjere seg mer. Tørre å stille mer konkrete spørsmål til barna sine. Det handler om å ha noen kontrollmekanismer og ikke være så blåøyd, sier han.