NRK Meny
Normal

Vil ha cannabisdyrkere i fengsel

Fem menn kan få lange fengselsstraffer dersom de blir dømt for omfattende cannabisproduksjon i Kongsberg. Den nedlagte fabrikken i Hvittingfoss inneholdt en av de største og mest velutstyrte plantasjene politiet har avslørt.

Cannabisplanter

Plantene som ble beslaglagt utgjør narkotika for millioner ved tørking og salg.

Foto: Politiet

På tiltalebenken i rettssaken som starter i Eiker, Modum og Sigdal tingrett onsdag 16. september sitter en 55-åring fra Øvre Eiker og fire menn i alderen 33–41 år. De fem er blant annet tiltalt etter straffelovens paragraf 60a, den såkalte «mafiaparagrafen» som brukes i tilknytning til organisert kriminalitet.

– Føler seg ført bak lyset

55-åringen eier bygningen der cannabisplantene ble funnet. Men nekter straffskyld etter tiltalen sier hans forsvarer advokat Jan Christian Kvanvik.

– Alt jeg kan si er at min klient ikke erkjenner straffskyld for hverken å ha dyrket eller medvirket til dyrking av disse plantene. Min klient føler seg ført bak lyset.

Han har vært klar over at det skulle være en virksomhet i lokalene, men ikke hva slags.

Hasjplantasje i Hvittingfoss

I denne nedlagte fabrikken i Hvittingfoss avslørte politiet en godt organisert produksjon av cannabisplanter.

Foto: Ingar Andreassen / NRK

NRK har snakket med forsvarerne til to av de andre mennene som er tiltalt i saken, men de viser til at de har forklart seg for politiet og at de vil forklare seg for retten.

Velutstyrte produksjonslokaler

Det var et velrigget produksjonslokale med nærmere 2000 planter som ble avslørt i den gamle fabrikken i Hvittingfoss, sier politiinspektør Hans Egil Seljordslia.

– Det var tips og opplysninger fra publikum som gjorde at politiet startet etterforskning våren 2014.

Etterforskningen avslørte at flere av mennene også hadde dyrket cannabisplanter på en eiendom i Øvre Eiker.

Hans Egil Seljordslia

Politiets etterforskning og analyser av plantene viser at cannabisproduksjonen var rigget for å tjene store beløp, sier politiinspektør Hans Egil Seljordslia.

Foto: Camilla H. Wernersen / NRK

Salget av stoff herfra skal ifølge tiltalen ha gått til kjøp av fabrikken i Hvittingfoss høsten 2013. Ifølge tiltalen er alle tiltalt for å ha solgt minst 10 kilo marihuana for 55.000 kroner per kilo.

– Alvorlig tiltale

Det er store penger å tjene for kriminelle som er involvert i narkotikahandel. Rettspraksis og lovgivningen har lagt seg på et høyt straffenivå, men statsadvokat Ingrid Vormeland Salte vil ikke forskuttere hva slags straff hun kommer til å be om.

– For to av postene er tiltale tatt ut etter riksadvokatens ordre, så det forteller noe om alvorlighetsgraden i denne saken.

Utover dette vil ikke Statsadvokat Ingrid Vormeland Salte kommentere saken før etter sitt innledningsforedrag i tingretten.

Tilsammen fem personer er tiltalt etter det store beslaget av cannabis i Hvittingfoss i fjor.
De er tiltalt for organisert kriminalitet, og produksjon og salg av en betydelig mengde narkotika.
En av de tiltalte, en 54-åring fra Øvre Eiker, nekter å ha noe med saken å gjøre.

Reporter: Hans Petter Reppe

Kan få lange fengselsstraffer

Dersom mennene ikke hadde blitt avslørt, kunne de ha høstet fra plantene og tjent millioner. Da de ble tørket utgjorde de ifølge tiltalen det 135 kg THC-holdig plantemateriale. Etter det NRK erfarer kunne mennene ha tjent opp mot 30 millioner i året dersom de hadde fått holde på i fred.

Vormeland Salte vil ikke si noe om potensialet i produksjonen som ble avslørt, men at dette er et viktig punkt som blir belyst under rettssaken.

I en lignende sak fra Hedmarken tingrett i mai 2014 ble en mann dømt til fem års fengsel.

Les også: Cannabisdyrker på frifot etter ti år