Hopp til innhold

Vil ha bedre oversikt over asylstrømmen

Den store asylstrømmen gir politiet utfordringer med å ha kontroll på hvilke personer som kommer inn i landet. – Mer etterretningsarbeid må til, sier politimester.

Christine Fossen.

UTFORDRENDE ASYLSTRØM: Politimester i Sør-Øst, Christine Fossen, vil satse mer på etterretning.

Foto: Stig Indrebø / NRK

Mens vi spretter sjampanjen og ønsker hverandre godt nytt år, ser det nye politinorge dagens lys med helt nye politidistrikt.

Hva som blir et av de største satsingsområdene, har etterretningssjef i Søndre Buskerud politidistrikt allerede fått en smakebit på. Sammen med resten av landet har hans avdeling fått merke hvor krevende det har vært å håndtere den store asylstrømmen inn i landet.

– Det har vært en del mer jobb fordi politiet vet for lite om asylsøkerne som har kommet, sier etterretningssjef Bjørn Furuheim.

Bjørn Furuheim

Etterretningsleder Bjørn Furuheim

Foto: Benedikte Fjelly / NRK

27.000 med falsk ID

Sist uke kom nyheten om at 27.000 personer i Norge kan ha falsk identitet. Det er enkelt å jukse, men vanskelig å avdekke. Dette bekymrer politiet.

– Det er vel kanskje den største utfordringen for politiet generelt, nasjonalt og internasjonalt, at vi dessverre vet altfor lite om bakgrunnen til dem som kommer til landet. Og så sliter vi med å skaffe til veie informasjon om hvem de er og hva de kan gjøre, sier etterretningslederen.

– Hva kan de gjøre?

– Det er viktig å tenke på at de aller fleste som kommer hit, ønsker en bedre fremtid og har krav på beskyttelse. Men så er det noen lykkejegere som kaster seg på lasset. Disse må vi sile ut og sende ut av landet, og det er politiets jobb, sier Furuheim.

Vil bruke mer ressurser til etterretning

Når 27 politidistrikt blir til 12, trer Christine Fossen inn i rollen som politimester i Sør-Øst. Hun er klar på hva det må satses på i det nye store distriktet.

– Vi er nødt til å bruke etterretningsressurser på å kartlegge hva asylstrømmen betyr for oss som politi, og så må vi samarbeide med kommunene med å håndtere eventuelle utfordringer som kan oppstå på mottakene.

Hun forteller at det brukes mer ressurser på etterretning nå enn for ett år siden.

– Det å bruke ressurser på etterretning er viktig, fordi det gir oss et bilde på hva vi står overfor.

– Er det vanskelig å prioritere hva det skal satses på?

– Det er alltid vanskelig å prioritere i politiet, fordi vi har mange viktige oppgaver. Det er en løpende vurdering vi må gjøre hele tiden, ut fra trusselbildet og de sakene somprioriteres, sier Fossen.