NRK Meny
Normal

Vil ikke løslate cannabis-dyrkere

De to vietnameserne som er varetektsfengslet for cannabis-dyrking i Hvittingfoss bør ikke løslates ennå, mener politiet.

Cannabisplantasje Hvittingfoss
Foto: Ingar Andreassen / NRK

Vietnameserne som er i slutten av 30-årene, ble pågrepet og varetektsfengslet under en politiaksjon i Hvittingfoss i påsken. En tredje vietnameser klarte å rømme og er fortsatt på frifot.

Trenger mer tid

Fredag utløper varetektsfengslingen for de to vietnameserne. Politiinspektør Hans Egil Seljordslia sier politiet vil be om forlenget varetekt.

– Saken er fortsatt under etterforskning og det e viktige beviser som kan bli ødelagt dersom de nå blir løslatt, sier Seljordslia. Politiet anslår at fabrikken har hatt kapasitet til å produsere marihuana til en gateverdi rundt 30 millioner kroner i året. Det ble funnet mer enn 1000 planter i fabrikken.

Seljordslia mener at det er flere personer som er involvert i saken som ennå ikke er pågrepet.

Kjent fra før

De to fengslede Vietnameserne er begge i slutten av 30-årene. Den ene av dem er kjent av politiet fra lignende forhold i et annet politidistrikt tidligere.

Ny bom

Etter at den nye eieren kjøpte eiendommen i fjor høst ble ankomsten blokkert med bom.

Foto: Ingar Andreassen / NRK

En mann fra Øvre Eiker sitter også varetektsfengslet i denne saken. Han eier den nedlagte papirfabrikken i Hvittingfoss der marihuanaproduksjonen foregikk i kjelleren. Den 53 år gamle mannen nekter etter hvert kjennskap til det som foregikk i lokalene. Videre etterforskning avgjør hva politiet gjør i forhold til han sier Seljordslia.

– Hans varetekt utløper i neste uke. Spørsmålet om videre fengsling kommer vi til å ta stilling til da. Men slik saken ligger an nå ser det ut til at vi også kommer til å be om lenger varetekt for ham.

Flere pågripelser ventes

Siden de første plantasjene ble avslørt i Norge på begynnelsen av 2000-tallet, er den i Hvittingfoss blant de største og mest velutstyrte. Politiet regner derfor med at det er flere som har vært involvert enn de som er siktet til nå:

– Vi arbeider kontinuerlig med denne saken og vi håper at vi kan gå til flere pågripelser i løpet av den kommende fengslingsperioden på fire uker, sier Hans Egil Seljordslia.

Dom i dag

I dag klokka 12 faller det dom i en annen cannabis-sak. To menn er tiltalt, en fra Drammen og en fra Oslo for å ha dyrket cannabis på en låve i Øvre Eiker.

Opprullingen av saken startet en fredag i februar 2012 da den ene av de tiltalte ble stanset av politiet på E18 ved Slependen. I bilen fant politiet over åtte kilo hasj. Politiet fant 133 planter under aksjonen mot låven i Øvre Eiker.

– Disse plantene mener vi ville gitt rundt 1000 brukerdoser, sier politiinspektør Hans Egil Seljordslia.