Hopp til innhold

– Sørgelig trend fra Buskerud

Miljøpartiet de grønne reagerer på at Hurum kommune vil gjøre det lettere for folk å bygge ut mer i strandsonen.

Strand ved Tofte
Foto: Mari Reisjå

I et forslag fra Hurum kommune kommer det frem at de ønsker å redusere strandsonen. Det betyr at flere kan sette opp private bygg, noe som kan begrense den allmenne tilgangen til stranden.

– Da spiser man opp noe av det fineste ved hele Norge bit for bit, nemlig en strandsone som alle kan ha glede av. Det er sørgelig at Buskerud fortsetter den trenden, sier stortingsrepresentant for Miljøpartiet de grønne, Rasmus Hansson.

Buskerud topp tre

Alle skal kunne ferdes fritt langs kysten av Norge, og derfor er det ikke lov til å sette hindringer for fri ferdsel i strandsonen.

Men bygninger kan likevel oppføres mot dispensasjon som gis av kommunene. I fjor fikk to av tre dette i Buskerud.

Bortsett fra Oslo og Akershus, er Buskerud allerede det fylket i Norge med mest bebyggelse innenfor femti meter fra strandsonen.

I et høringsnotat foreslår Hurum kommune å redusere strandsonen til femti meter langs hele kystområdet deres.

Bekymret

– Det er å gjøre dagens og fremtidens Buskerud-borgere en dårlig tjeneste, sier Hansson.

Leder og stortingsrepresentant Rasmus Hansson i Miljøpartiet de Grønne.

Hansson sier han er forskrekket over utviklingen.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Naturvernforbundet i Røyken og Hurum er også skeptisk til kommunens forslag.

– Men det kommer ikke som noen overraskelse for det har vært en trend gjennom mange år. Vi synes at en stykkevis nedbygging av strandsonen og kystnære områder i Oslofjorden ikke er noe særlig, sier leder for lokallaget Håvard Kilhavn.

Hansson fra Miljøpartiet er i bekymret for utviklingen som Høyre og FrP-regjeringen legger til rette for når de lar kommunene bestemme mer og mer.

– Opposisjonen, og til dels Venstre og Kristelig Folkeparti, er bekymret over utviklingen. Signalet som kommer fra Buskerud nå gjør det enda viktigere at vi gjør en jobb på Stortinget i Oslo for å få bremset denne utviklingen.

Ønsker utvikling


Ordfører Monica Vee Bratlie, sier at grensen på strandsonen i Hurum tidligere har fulgt kyststien som går både femti og 500 meter unna stranda.

Ordfører i Hurum

Ordfører Monica Vee Bratlie ønsker mer aktivitet langs kysten.

Foto: Mari Reisjå

– Nå har vi satt femti meter som en fast grense rundt hele kommunen. Dette er fordi Hurum er en kystkommune. Vi har mer kyst enn resten av Buskerud til sammen.

– Kysten i Hurum er vår viktigste ressurs som vi ønsker å utvikle, og derfor er dette viktig for oss, sier ordføreren.

Slik bestemmelsene er i dag ligger det til rette for at kommunepolitikere til dels selv kan definere strandsonen. Noe som også blir foreslått i Hurum sin nye kommuneplan. Nå ligger Hurum kommune sitt nye forslag ute til høring. En kommuneplan som legger til rette for omfattende bygging også i strandsonen.

Bryter loven

Anita Syversen leder et prosjekt i Hurum kommune som de siste tre årene har undersøkt lovbrudd på eiendommer i strandsonen.

– Vi har funnet omtrent 160 ulovlige tiltak. Det kan dreie seg om brygger, plattinger, trapper, murer også videre.

Av de ulovlige tiltakene valgte 109 å søke om dispensasjon. Dersom de blir godkjent, føyer de seg inn i Buskerud sin statistikk på bygg i strandsonen. For selv om Hurum har vært restriktive i sin godkjennelse av søknader, blir kun hver tredje søknad i Buskerud avslått.