Vil bygge besøkssenter på Lauvlia

Besøkssenteret som arkitektfirmaet Snøhetta har tegnet skal bestå av en fasade med stein og glass

Lauvlia

Slik kan besøkssenteret på Lauvlia i Sigdal bli.

Foto: Illustrasjon

Styret i Stiftelsen kunstnerhjemmene i Sigdal som eier Theodor Kittelsens hjem Lauvlia i Sigdal og Christian Skredsvigs hjem Hagan i Eggedal har besluttet å bygge et besøkssenter på Lauvlia.

På taket av besøkssenteret skal gresset gro. Det anerkjente arkitekt firmaet har hatt frie tøyler når de har designet det nye besøkssenteret.

Det rundt 500 kvadratmeter store bygget, som består av ett plan, ligger for en stor del under bakken og skal plasseres tilbaketrukket i terrenget på oversiden av kunstnerhjemmet. Dermed vil dagens tun fortsatt spille hovedrollen, skriver Bygdeposten som først omtalte saken.

– De har hatt frie tøyler. Men man må huske på at dette er i en norsk bygd, og det er kanskje ikke hensiktsmessig å komme med et storslått museum, sier Torleiv Aaslestad, styreleder i stiftelsen kunstnerhjemmene i Sigdal til NRK i Buskerud.

Eventyrskogen Lauvlia

Utsikt ut mot Eventyrskogen fra besøkssenteret.

Foto: Illustrasjon

Bygg til 30 millioner

Han og resten av styret et svært godt fornøyd med mulighetsstudiet som Snøhetta har kommet fram til. Budsjettet er satt til i underkant av 30 millioner kroner. Dette er foreløpig midler stiftelsen ikke har.

– Nei, dette er ikke midler vi har. Vi håper å få midler fra statlige myndigheter, men vi ser også for oss at vi må ut og søke private midler.

– Hva vil dere at senteret skal inneholde?

– Gi et innblikk i kunstnerskapet. Skiftende utstillinger skal romme dette bygget. Vi trenger en kafe, toaletter og garderober.

Styrelederen er ikke bekymret for at bygget kan bli for eksentrisk.

– Det har det ikke blitt. Vi i styret i stiftelsen er veldig fornøyd. Dette er et pent bygg som ikke tar luven fra Lauvlia, men underordner seg kunstnerhjemmet. Vi vet jo ikke hva Kittelsen ville ment om det, men jeg synes det følger opp hans tankegang, sier Aaslestad til Bygdeposten.

Utviklingen av senteret skjer i samråd med Buskerudmuseet som har driftsansvaret for kunstnerhjemmet.

Lauvlia i dag

Slik ser det ut i dag i Theodor Kittelsens hjem.

Foto: Privat