NRK Meny
Normal

– Må vurdere å boikotte OL

For å røske opp i IOC-systemet, bør vi vurdere å boikotte OL. Det mener stortingsrepresentant Per Olaf Lundteigen (Sp).

Per Olaf Lundteigen

Per Olaf Lundteigen er ikke nådig i sin kritikk av det han kaller ukulturen i IOC.

– Vi har fått en ukultur innen OL-systemet som nå er avslørt i sin fulle bredde. OL vil forvitre og miste den folkelige oppslutningen, så poenget mitt er at vi trenger en skikkelig endring, sier Lundteigen.

Han mener at vi ved å si nei til OL i Oslo, trolig vil tvinge IOC til å endre det han kaller en ukultur. Men det stopper ikke der. For å sette mer makt bak kravet om en endring, har Lundteigen uttalt at vi må vurdere å boikotte OL.

– Det har jeg sagt det for å røske opp i systemet, for å si det praktisk, sier Lundteigen.

Les også: OL-krav: – Vil drikke cocktail med Kongen

Vil ukulturen til livs

Flotte formuleringer om at alt som skal bli så mye bedre, holder ikke, hevder Lundteigen. Skal vi få fram talentene, må ungdommen inspireres og rekrutteres til breddeidretten. Det mener han ikke er mulig slik IOC framstår i dag.

– Hvis man skal endre en kultur som er så ekstremt fjern fra det som bør være det sunne for ungdommen, så må en tenke utradisjonelt. Derfor har jeg sagt det jeg har sagt, sier Lundteigen.

Les også: – Vil gå mange år før Norge kan søke om OL igjen

En eventuell boikott vil naturlig nok ramme de utøverne som har OL som sin største drøm.

– Er det ikke urettferdig å ta fra dem den muligheten?

– Det viktigste er at OL skal engasjere mange, og det skal forbindes med det sunne og med folkeidrett. Det er det folkelige som er kjernen i OL-bevegelsen, og det er det som gir både seere og inntekter. Jeg er stor tilhenger av olympiske konkurranser, men de som sitter og leder organisasjonen må skjønne at baronitenkningen må legges til side, avslutter Lundteigen.