NRK Meny
Normal

Vil bestemme i sin egen begravelse

Forfatter og skribent Pål Andre Grinderud vil ikke ha en prest som ikke tolererer homofili til å forrette i sin egen begravelse.

Pål Andre Grinderud

Pål Andre Grinderud vil sørge for at presten som forretter i hans begravelse godtar hans levde homofile liv.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

Etter at kirken i fjor sa ja til å vie likekjønnede, har flere prester reservert seg mot å vie homofile par. Hva skjer når disse prestene skal stå for andre kirkelige handlinger for homofile, som dåp eller begravelse?

Forfatter og skribent Pål Andre Grinderud er åpent homofil og alvorlig syk. Foreldrene døde i en alder av 49 år og Grinderud har arvet hjertesykdommen: Beskjeden fra legen er at fått beskjed av legen om at han ikke kan forvente et langt liv.

– Da jeg fikk beskjeden fikk jeg først panikk ved å tenke på hvor lang tid jeg har igjen. Så tenkte jeg, hva gjør jeg med begravelsen min? Jeg vil ikke ha en prest som ikke aksepterer mitt levde, homofile liv, forteller Grinderud.

Les også: Ingen køer for likekjønnet vigsel

Egne valg

 Prost Kjell Ivar Berger og Pål Andre Grinderud

Prost i Drammen Kjell Ivar Berger har hatt samtaler med Pål Andre Grinderud om hans begravelse.

Foto: Morten W. Røkeberg / NRK

Grinderud tok kontakt med kirken og prost Kjell Ivar Berger.

– Det var bra at han tok kontakt med oss. Det gir oss mulighet til å komme med den informasjonen han har etterlyst. Vi har vedtaket om likekjønnet vielse, men vi har nok ikke vært så flinke til å informere om at en kan ta egne valg, også i andre kirkelige handlinger. Vi i kirken kan gjerne ta en prat på forhånd for å klarere egen gravferd. Det er gjort i mange år, men er nok kanskje ikke så kjent, sier Berger.

En kan altså si at en ikke ønsker en spesiell prest, men en kan ikke legge inn en bestilling på hvilken prest en vil ha.

– Det som er lurt er å informere nærmeste pårørende i en slik situasjon fordi det er de som tar den endelige avgjørelsen om hvem som skal forrette i begravelsen.

Les også: Feirer at likekjønnede kan vies i kirkene

Les også: Imot at homofile giftar seg i kyrkja – no skal ho vigsla dei sjølv

Ulike homofilisyn

Pål Andre Grinderud har ingen problemer med at det finnes to ulike syn på homofili i kirken.

– Jeg tror veldig sterkt på Gud så det er nok årsaken til at dette er så viktig for meg. Jeg respekterer at det finnes enkelte prester som ikke respekterer meg og det jeg gjør. Når det gjelder bisettelsen så vil jeg ikke ha en prest som ikke respekterer meg. Jeg vil være sikker på at jeg får en verdig siste reise, sier Grinderud.

Grinderud har pratet med flere homofile venner som sier de også vil ta kontakt med kirken for å få en prest som aksepterer homofili til å forrette i sin begravelse.

Prosten sier at yrkesetikken med respekt for enkeltmennesket er helt grunnleggende.

– De fleste prester er profesjonelle i sitt embete og vil ikke bruke en sårbar situasjon til å profilere sine egne standpunkter i noen som helst saker. Vi er tjenere for dem som henvender seg til oss og vi skal møte ethvert menneske med respekt og ydmykhet i en slik situasjon, forteller Kjell Ivar Berger, prost i Bragernes menighet i Drammen.