NRK Meny
Normal

Flere følger fartsgrensa

LIER/DRAMMEN (NRK): Vi kjører stadig saktere på norske veier. Over halvparten av bilistene overholder fartsgrensene, viser målinger fra Statens vegvesen.

UP-kontroll

FLINKERE: Norske bilister blir stadig bedre til å overholde fartsgrensene.

Foto: Jan-Erik Wilthil / NRK

I fjor overholdt 55 prosent av bilistene fartsgrensene, eller litt lavere, ifølge ferske tall fra Statens vegvesen. Dette er en gledelig utvikling, ifølge seniorrådgiver Arild Engebretsen. I 2006 overholdt bare 45 prosent fartsgrensene.

– Vi har holdt på med registrering av dette siden 2006 og tallene viser at vi blir stadig flinkere til å overholde fartsgrensa der vi kjører.

Vi er flinkest til å holde fartsgrensene i 60- til 80-sonene. På motorveien tråkker mange fortsatt for hardt på gasspedalen.

– Vi er flinkest i de midterste sonene og der det er lavest fartsgrense som i 30-soner for eksempel. Men på motorveiene er vi dårligst til å overholde fartsgrensene.

Les også: Her kjører bilistene altfor sakte

– Noen kjører altfor sakte

På Utrykningspolitiets kontroll i en 30-sone i Lier er det flere som tråkker litt for hardt på gasspedalen denne formiddagen og får forenklede forelegg. Men noen kjører rett og slett for sakte og det er heller ikke ønskelig sier UP-betjent Helle Hansen.

UP-kontroll

TILSNAKK: Noen kjører så sakte at de irriterer eller hindrer trafikken bakfra.

Foto: Jan-Erik Wilthil / NRK

– Det er ikke ulovlig å kjøre for sakte, men man må følge med på trafikkbildet. Det er det en del som ikke gjør, de sitter i sin egen verden.

Noen kjører faktisk så sakte at politiet må gripe inn. Og kjører du for sakte, risikerer du ikke bare tilsnakk, men i verste fall bøter.

– Vi kan få uønskede hendelser der folk blir sinna og foretar ukontrollerte forbikjøringer når de kjører bak folk som kjører veldig sakte.

– Slipp trafikken fram

UP ber bilistene om å være ekstra oppmerksomme i sommertrafikken. Nå er mange tohjulinger på veiene og trafikkbildet er litt annerledes enn ellers i året.

– Så jeg oppfordrer folk til å følge med i speiler og spesielt i dødvinkler. Kjør heller til siden og slipp fram køen dersom du har god tid. Så slipper vi trafikkfarlige situasjoner.

Les også: Åpner for økt fartsgrense flere steder