Hopp til innhold

Vet ikke om pelsen er ekte eller fusk

DRAMMEN (NRK): Ungdom som eier jakker, skjerf og luer med pels, er ikke sikre på om pelsen er ekte eller falsk. – Fuskepels er blitt så lik ekte pels at folk må sjekke selv, sier Siri Martinsen i NOAH.

Pels unge jenter fusk

Ankkita Sharma og Kaja Hestås syns det er vanskelig å se om pelsen på Kajas jakke er fra et virkelig dyr eller ikke.

Foto: Ida Gjellerud / NRK

– I går oppdaget jeg at skjerfet jeg hadde kjøpt, faktisk var av kaninpels.

Ankkita Sharma (18) er en av mange unge som mot vinteren går til innkjøp av jakker, skjerf og luer med tilbehør av pels. Men om pelsen er ekte eller falsk, er det stor usikkerhet rundt.

Sharma og venninnene Vilde Susrud (18) og Kaja Hestås (18) syns det kan være vanskelig å se forskjell.

Fakkeltog for 15. gang

På lørdag arrangerer dyrevelferdsorganisasjonen NOAH fakkeltog mot pels for 15. året på rad. Med vinteren rett rundt hjørnet ønsker mange å kle seg i pels, både ekte og fuskepels.

pels votter luer

Vilde Susrud og Kaja Hestås har ulike plagg med pelsdetaljer.

Foto: Privat

I et klasserom på Akademiet Videregående skole i Drammen undersøker ungdommene hverandres jakker og må til slutt sjekke lappen for å finne ut om pelsen er fra et dyr eller ei. Jakken viser seg å være av 100 prosent polyester. Leder for dyrevelferdsorganisasjonen NOAH, Siri Martinsen, forstår de unge jentenes forvirring.

Må sjekke selv

– Fuskepels er blitt så likt pels fra dyr at det kan være vanskelig å se forskjell. NOAH møter stadig folk som ikke er klar over at de har kjøpt ekte pels som har påført dyr lidelse.

Siri Martinsen pels

Siri Martinsen er leder i NOAH, redaktør i magasinet Noahs ark og veterinær. Her fra forberedelsene til fjorårets fakkeltog mot pels.

Foto: Ida Gjellerud / NRK

Martinsen mener folk selv må være bevisste og sjekke plaggene. Flesteparten av pelsplaggene er av utenlandske merker som blir importert, noe som også gjør det vanskeligere å holde oversikten.

– Ekte pels er finest

Vinterjakker er alltid en del av klasseromspraten på skolen når vinteren nærmer seg, og jentene kan fortelle at de har opptil flere pelsplagg.

pelsjakke

Ved første øyekast er det ikke enkelt å se om denne jakken er fuskepels eller ekte. Kaja Hestås kan bekrefte at jakken er fra sau.

Foto: Privat

– Vi prøver å ikke tenke så mye på at det faktisk er et dyr. Vi syns jo ekte pels er finest. I tillegg varer de mye lenger, og jeg foretrekker kvalitet fremfor kvantitet, sier Vilde Susrud.

Hvis dere tenker at det faktisk er et dødt dyr dere har rundt halsen da?

– Sånn har jeg faktisk aldri tenkt på det før, sier Kaja Hestås.

Hun forteller at hun har en sort vinterjakke med pels. Dette er ifølge jentene veldig vanlig i deres miljø og vil beskrive pels som sosialt akseptert.

Når skaden allerede er skjedd

Et spørsmål dyrevelferdsorganisasjonen NOAH ofte får er hvorvidt gjenbruk av pels er greit. 18-åringene fra Drammen velger som mange unge å kjøpe klær og tilbehør på gjenbruksapper som Tise og Finn.

unge jenter videregående pels

Susrud, Hestås og Sharma forteller at enkelte kommer med kommentarer om de bruker pels. Samtidig er det mange av deres venner og klassekamerater som bruker de samme plaggene.

Foto: Ida Gjellerud / NRK

– På den måten bidrar vi ikke til noen ny og større produksjon av pels, men kjøper heller noe som allerede er laget.

Martinsen forstår tankegangen, men sier at NOAHs utelukkende holdning er at en ikke skal bruke eller kjøpe plagg som kommer fra dyr.

– Folk kan ikke se om en jakke er kjøpt brukt eller ikke. Signaleffekten blir den samme, og du signaliserer da at det er greit å bruke plagg som har påført dyr lidelse, sier Martinsen.

Jentene fra Drammen forteller at de trolig ikke vil gå i fakkeltoget på lørdag.