Verdig farvel med Korvald

Tidligere statsminister Lars Korvald ble begravet fra Bragernes kirke i Drammen i formiddag.

Tidligere statsminister Lars Korvald ble begravet fra Bragernes Kirke i Drammen i dag, onsdag.
Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

Lars Korvald fra Mjøndalen ble begravet fra Bragernes kirke i Drammen i formiddag. 

Den tidligere statsministeren, som også har vært stortingsrepresentant og fylkesmann, døde 90 år gammel i forrige uke.

 

Dronning Sonja ble tatt i mot av prest Otto Eek.
Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

Dronning Sonja var til stede i begravelsen, sammen med representanter fra Regjeringen og Kristelig folkepartis leder Dagfinn Høybråten .

Sogneprest i Mjøndalen, Jan Otto Eek, forrettet begravelsen. 

Korvald minnet som trofast mot kristne verdier

Drammen flagget på halv stang da tidligere statsminister Lars Korvald ble begravet fra Bragernes kirke i dag.

Dronning Sonja hedret hans minne inne i kirken sammen med blant andre statsminister Jens Stoltenberg og stortingspresident Thorbjørn Jagland.

Den tidligere statsministeren, stortingsrepresentanten, lagtingspresidenten og KrF-lederen ble minnet som en brubygger, som en person med stor integritet og som trofast mot sine kristne verdier.

Smålåten på egne vegne

Lars Korvald var alltid smålåten på egne vegne, men stor i politikken. Vi har mistet et type politikere som samfunnet har bruk for, en som lyste av overbevisning og integritet, sa stortingspresident Jagland, som hilste fra Stortinget. Korvald var stortingsrepresentant i fem perioder fra 1961 til 1981.

Jagland karakteriserte Korvald som en av hovedarkitektene for sentrumssamarbeidet i norsk politikk.

Han var en brubygger med klare standpunkter, men en fredens mann, sa stortingspresidenten.

Leget sår

Statsminister Stoltenberg trakk også fram Korvald som en samarbeidets mann som tok ansvar for å samle det norske folk etter den opprivende folkeavstemningen om EF i 1972.

Korvald ledet en regjering av KrF, Senterpartiet og Venstre fram til etter stortingsvalget høsten 1973. Onsdag var fire av hans statsråder til stede i Bragernes kirke: utenriksminister Dagfinn Vårvik, kirke- og undervisningsminister Anton Skulberg, finansminister Jon Ola Norbom og miljøvernminister Helga Gitmark.

Med i kirken var også blant andre de tidligere statsministrene Kjell Magne Bondevik og Kåre Willoch. Bondevik arbeidet tett sammen med Korvald i mange år, og har betegnet Korvald som sin læremester i politikken.

Et tuntre

Dagfinn Høybråten hilste fra partiet. Han karakteriserte Korvald som en stor leder med røtter i hjemstedet, Indremisjonen og landbruket.

Korvald kom fra Nedre Eiker der han slo seg ned som pensjonist, og han var i mange år rektor ved Tomb landbruksskole i Råde i Østfold, samtidig som har virket som predikant i Indremisjonen.

Han var leder i KrF i to perioder 1967-75 og fra 1977 til 1979. Mest av alt var han rotfestet i sin kristne tro. I politikken tvilte han seg ofte fram til sine standpunkter, men når han hadde bestemt seg, var han klar, sa Høybråten. Han trakk fram Korvalds evne til å trekke andre med og fram i lyset. Selv om Korvald var tuntreet, skygget han ikke for andre. Han skapte rom for underskogen og var et forbilde for kommende ledere, sa Kr-F-lederen.

I tillegg til minnetalene fra politikerne, var det taler av datteren Margrethe og barnebarnet Anders.

De minnet særlig forholdet til hustruen Ruth som døde bare tre uker før Lars Korvald. Oslos biskop Ole Kristian Kvarme holdt minnetale fra Den norske kirke.

Etter seremonien i Bragernes kirke ble Korvalds båre kjørt til kirkegården i Nedre Eiker. (©NTB)