NRK Meny
Normal

Venter stor pinsetrafikk

Statens vegvesen ber trafikantene beregne god tid og kjøre etter forholdene.

Kø E18 Langangen

Det kan bli stor trafikk på utfartsveiene i pinsehelgen. (arkivfoto)

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Kjersti Hovemoen

Kjersti Hovemoen ved Vegtrafikksentralen sier man bør vurdere å reise tidlig eller sent for å unngå kø.

Foto: Anne Lognvik / NRK

– Pinsen er en av årets store utfartshelger. Vi kommer til å følge nøye med på situasjonen på vegene, sier faggruppeleder Kjersti Hovemoen ved Vegtrafikksentralen Region sør i en pressemelding.

Både fredag og lørdag er det ventet stor trafikk både mot fjellet og mot sjøen. Vegtrafikksentralen ber derfor folk vurdere når de reiser.

– De fleste velger å kjøre rundt arbeidstidens slutt. For unngå kø kan man vurdere å reise tidligere på dagen eller seinere på kvelden, sier Hovemoen.

Køer fra storbyene

Fra Oslo er det kø i alle retninger. Spesielt er det kø mot Drammen og Lier på grunn av veiarbeid.

– Det er stor trafikk mot E6 mot Moss og på E6 mot Gardermoen. De første milene fra Oslo mot Gardermoen er det saktegående kø, sier Nils Jakob Aae ved Vegtrafikksentralen region Øst.

På riksvei 4 mot Gjøvik og Lillehammer er det utfartstrafikk, men ikke store forsinkelser.

Ifølge Vegtrafikksentralen region Vest er trafikken økende på E39 fra Bergen, men det er ikke meldt om store trafikale problemer. Det forventes mye trafikk mot Stord og mye venting på fergene.

Verst sørover

– Vi regner med forsinkelser på ettermiddag og kveld på E18 fra Oslo mot Drammen og videre sørover mot Vestfold og Telemark, sier Leif Christensen, trafikkoperatør ved Vegtrafikksentralen region sør.

Det forventes også stor trafikk oppover E16 mot Hønefoss og videre oppover Sollihøgda og på riksvei 7 oppover Hallingdal. På fylkesvei 40 fra Kongsberg mot Numedal og Dagalifjell forventes det også stor trafikk, ifølge Christensen.

Ifølge informasjon fra Vegtrafikksentralen i region Nord er det ikke trafikale problemer for øyeblikket. Det er heller ikke forventet stor trafikk inn mot pinsehelgen.

I Trøndelag og Møre og Romsdal er det utfartstrafikk, men det er ikke meldt om trafikale problemer.

Samarbeider med politiet

Vegtrafikksentralen overvåker trafikken kontinuerlig og sier de vil ha et tett samarbeid med politiet. UP vil ha et spesielt fokus på hovedvegnettet i pinsen.

– Vi har også tett kontakt med riksradiokanalene, slik at de som sitter i bilen kan få mest mulig oppdatert informasjon om eventuelle hendelser som påvirker trafikkavviklingen, sier faggruppeleder Therese Thowsen ved Vegtrafikksentralen i Oslo.

Folk reiser hjem før 17. mai

Årets pinsehelg er ekstra spesiell, fordi 17. mai kommer rett etter 2. pinsedag. Faktisk er det 141 år til neste gang man får oppleve en lignende langhelg.

Ved veitrafikksentralen tror man allikevel at de fleste velger å reise slik at de er hjemme på nasjonaldagen.

– Vi tror at de fleste vil velge å reise hjem igjen mandag 2. pinsedag, og sannsynligvis ved lunsjtider. Også da kan man vurdere å reise tidligere eller seinere hvis man vil unngå kø, avslutter Hovemoen.