NRK Meny
Normal

Venter lenge på fosterhjem

KONGSBERG (NRK): Det er et økende problem at barn blir værende for lenge i beredskapshjem. Det mener Kristin Evensen, som er avdelingsleder for Bufetat inntak- og fosterhjemsrekruttering i Buskerud.

Barn i beredskapshjem illustrasjonsfoto

Mange barn bor i beredskapshjem i over ett år før de blir flyttet til fosterhjem.

Foto: ILLUSTRASJONSFOTO

– Jo flere familier vi får inn til vurdering som fosterhjem hos oss, jo større mulighet har vi til å få en raskere gjennomstrømming av de barna som er i beredskapshjem.

Det sier Kristin Evensen i Bufetat, som blant annet jobber med rekruttering av fosterhjem.

Mange barn venter

I Buskerud er det 70–80 barn som til enhver tid venter på et fast sted å bo. De aller fleste av disse barna sitter i dag i midlertidige beredskapshjem.Vi trenger derfor 150 nye fosterhjem i Buskerud fylke i år.

Kristin Evensen, avdelingsleder for Bufetat inntak- og fosterhjemsrekruttering i Buskerud, sier at de satser på rekruttering av fosterhjem for at barna skal slippe å være for lenge i beredskapshjem.

Kristin Evensen i Bufetat

Kristin Evensen i Bufetat mener det er problematisk at barn blir sittende for lenge i beredskapshjem.

Foto: Linn Christoffersen / NRK

– Vi har en ønsket oppholdstid i beredskapshjem på inntil tre måneder, men det vi stadig ser er at flere av barna bor der altfor lenge. Det er mange eksempler på barn som bor i beredskapshjem i opptil ett år. Det er ikke bra for hverken ungene eller beredskapshjemmet, så det er et av de store satsingsområdene våre nå.

Nasjonal kampanje

Barne-, ungdoms- og familieetaten i Buskerud er en del av den nasjonale fosterhjemskampanjen som startet 23. mars. I Buskerud er det en økende gruppe av barn mellom 8–12 år som mangler et fosterhjem. De aller fleste av disse barna bor i dag i beredskapshjem.

– Det er en belastning for barnet. I beredskapshjem blir barnet levende i en midlertidig situasjon, og uvissheten er det verste for disse ungene. De får ikke lov til å lande ordentlig før de har fått et varig sted å bo, sier Evensen.

Beredskapshjem i 17 år

Inger Stuve Andersen og mannen hennes har vært beredskapshjem i 17 år. Gjennom disse årene har de tatt imot totalt 40 barn og unge som har hatt et akutt behov for et sted å bo. Inger sier at barna alltid overgår oppholdstiden på tre måneder, og at det er mer vanlig at barna blir boende i 7–8 måneder, eller mer.

Sist uke leverte Inger fra seg enda et søskenpar som hadde vært hos dem i over ett år.

– Det er et problem. Den saken vi hadde med søskenparet nå var ferdigbehandlet i slutten av september, og da skulle fosterhjemmet vært klart. I stedet måtte vi vente i over ett år før det ble funnet et passende fosterhjem.

– Hva føler du nå som du har levert fra deg barna?

– Akkurat nå har jeg en god følelse. Jeg ser et flott fosterhjem der barna kommer til å få det veldig bra.