NRK Meny
Normal

Venstre utfordrer Frp om flyktninger

Venstres ordførerkandidat Yousuf Gilani kan bli nødt til å gå sammen med Frp om et flyktninge-nei etter å ha utfordret partiet på integrering.

Yousuf Gilani er en av initiativtakerne til demonstrasjonen.

NEI: Venstres Yousuf Gilani sier nei til å ta i mot flyktninger i Drammen i 2016 dersom Frp lister opp hva som er gjort for bedre integrering.

Foto: Paal Wergeland / NRK

– Hvis dere klarer å vise til fem tiltak Frp i Drammen har gjort for å få til en god integrering, skal også jeg si nei til å ta imot flyktninger til Drammen i 2016.

Det er utspillet Venstres ordførerkandidat Yousuf Gilani kom med til Drammen Frp under valgkampdebatten på Drammensbiblioteket før helgen.

– Fremskrittspartiet bruker en billig retorikk, men hva har de gjort? Kan de komme med konkrete forslag de også kan få regjeringen med på også, spør Gilani.

Men nå mener Frp de kan gi Gilani svar på tiltale.

Lister opp tiltak

Frps ordførerkandidat i Drammen, Jon Helgheim, mener han kan liste opp flere tiltak partiet har kommet med for å bedre integreringsprosessen.

– Gratis barnehage til de med lavere inntekter, bidrar til at flere deltar i aktiviteter der de lærer norsk. Vi ønsker noe større aktivitetsplikt enn i dag for dem som mottar ytelser, vi ønsker språktest tidligere – en ved treårsalderen og en ved skolestart, sier Helgheim.

Jon Helgheim

John Helgheim fra Frp mener partiet har flere gode forslag for å bedre integrering.

Foto: Odd Vegard Kandal

Han vil også stille større krav til foreldrene om å lære barna sine norsk.

– Vi mener det automatisk skal være en barnevernsak dersom foreldrene ikke sørger for at barna lærer norsk. Vi mener også det kan være aktuelt å holde igjen ytelser i disse tilfellene.

– Holder ikke

Men Yousuf Gilani mener dette ikke er reelle tiltak.

– Dette er tiltak som er generelle og som det har vært allmenn enighet om, som kommuner og fylkeskommuner jobber med. Men det er ikke konkrete forslag fra Fremskrittspartiet, sier Gilani.

Helgheim mener Gilani slipper altfor billig unna når han avfeier Frps svar.

– Jeg tar dette på alvor og kommer til å følge det opp, sier listetoppen fra Frp.