Venstre ber Gilani rydde opp

Det er krevende for Venstre at Drammens varaordfører Yousuf Gilani er siktet i en straffesak. Generalsekretæren råder han til å ikke vende tilbake til politikken før han har ryddet opp.

Yosuf Gilani

SIKTET: Yousuf Gilani er siktet for identitetskrenkelse.

Foto: NRK

Mandag ble Yousuf Gilani pågrepet av politiet på en bensinstasjon i Drammen og siktet for identitetskrenkelse. Ifølge Drammens Tidende, som først omtalte saken, skal Gilani ha opprettet og sendt e-post i falskt navn.

Nå sier generalsekretæren i Venstre, Trond Enger, at partiet gjerne skulle vært denne saken foruten og ber Gilani rydde opp.

Trond Enger

Trond Enger i Venstre skulle gjerne vært denne saken foruten.

Foto: NRK

– Min klare anbefaling er at Yousuf Gilani konsentrerer seg om å rydde opp i sine privatrettslige forhold før han vender tilbake til politikken, sier Enger til NRK.

Enger påpeker samtidig at det kun er snakk om en siktelse og at man må regnes som uskyldig inntil man er dømt.

Hardt presset varaordfører

Gilani har for tiden permisjon fra alle politiske verv i Drammen kommune, inkludert varaordførervervet. Han ba selv om permisjon i april fordi mye negativ medieomtale hadde vært en belastning for han og familien over tid.

Den negative omtalen handlet i stor grad om den omfattende korrupsjonssaken i Drammen kommune der flere av familiemedlemmene hans er involvert. Gilani erklærte seg selv inhabil i saken, men understreket at han ikke hadde noe med saken å gjøre.

Politiet gjorde beslag

Tidligere denne uka sa politioverbetjent Ole Johan Brett i Søndre Buskerud at de nå skal analysere elektroniske beslag som er gjort hjemme hos Gilani.

– Vi anslår at det kan ta et par uker, sier Brett.

Ole Johan Brett

Politioverbetjent Ole Johan Brett

Foto: Politiet

Den omtalte e-posten skal være sendt i slutten av januar - før Gilani ba om permisjon fra politikken. Strafferammen for identitetskrenkelse er bot eller fengsel inntil to år.

Håper ikke saken påvirker valgresultatet

Pågripelsen av Gilani kommer midt i en valgkamp som er svært avgjørende for Venstre. Små marginer kan avgjøre om de kommer over eller under sperregrensa. Generalsekretær Enger håper den krevende situasjonen de har havnet i, ikke vil påvirke valgresultatet.

– Jeg håper velgerne forstår at dette gjelder en varaordfører i Drammen som er i permisjon og at Venstres politikk på Stortinget utøves uavhengig av denne saken.

Yousuf Gilani har ikke svart på henvendelsene fra NRK.