Varsler om speilblanke veier på Østlandet

Det er ekstremt glatte veier på Østlandet. I morgentimene har politiet meldt om flere ulykker. Statens vegvesen ber bilister om å ta det med ro og kjøre etter forholdene.

Berging av lastebil fylkesvei 289

På fylkesvei 289 i Hurum i Buskerud veltet en trailer i morgentimene. Bergingen av denne sørget for lange køer i begge retninger.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

Årsaken til de glatte veiene skal ifølge politiet i Buskerud være underkjølt regn. Det er spesielt i Røyken og Hurum at veiene beskrives som en skøytebane.

Laster Twitter-innhold

Aller først var det en lastebil med henger som kjørte ut i Klokkarstua. Bak den stoppet en buss på god avstand, men en bil bak bussen klarte ikke å stoppe og skled inn i en annen bil og videre inn i bussen.

– Patruljen vår som var på vei til denne ulykken, kom over enda en ulykke på riksvei 23, forteller operasjonsleder Trond Egil Groth.

Senere har det vært opptil flere ulykker på riksvei 23. Både riksvei 23 og fylkesvei 289 var en periode stengt på grunn av de vanskelige kjøreforholdene.

– Få på vinterdekk

Fagleder brann Hurum, Jarle Haugsrud

Jarle Haugsrud er fagleder brann i Hurum.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

– Det har vært veldig glatt, spesielt her over Sætrebakken. Vi har også fått meldinger om noen biler som har snurret på riksvei 23, sier fagleder brann i Hurum, Jarle Haugsrud.

– Hvor lang tid tar det før disse forholdene gir seg?

– Når sola kommer opp og tar litt tak så begynner det å hjelpe. Men vi har kalt ut vegvesenet, så de kommer for å salte.

Han ber alle bilister få på vinterdekkene.

– Sånn som situasjonen er nå så er anbefalingen å få på vinterdekk. Her har det vært underkjølt regn, og da blir det glatt på natta og i morgentimene, sier Haugsrud.

Laster Twitter-innhold
Berging av lastebil fylkesvei 289

Fylkesvei 289 mellom Klokkarstua og Sætre var stengt i en lang periode mens en trailer ble berget.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

– Kjør etter forholdene

Statens vegvesen advarer også om dårlige kjøreforhold på Romerike og flere stedet på Østlandet.

– Ta det med ro og kjør etter forholdene, sier trafikkoperatør John Slinning i Statens vegvesen til Romerikes Blad. Også politiet i Follo melder om det samme.

– Det meldes om svært glatte veier i distriktet, kjør forsiktig til jobb, skriver politiet på Twitter.

I Telemark delte politiet denne statusen i morgentimene fredag:

Laster Twitter-innhold

I indre Østfold har sju biler kjørt av veien på grunn av glatte veier i morgentimene. Det sier Lisbeth Mjøsund, operasjonsleder i Follo-politiet. Hun oppfordrer alle til å kjøre meget forsiktig på grunn av vanskelige kjøreforhold. Veiene blir saltet, men det vil ta tid.

Glatte veier i Hurum

Det er speilblanke veier flere steder på Østlandet, som her på fylkesvei 281 i Hurum.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

Glatt også andre steder

– Når det er sånn type is, er det veldig vanskelig komme seg unna ulykker. Da må man kjøre ekstremt sakte. Vi henstiller alle om å ta det med ro, sier Groth.

Politiet har varslet Statens vegvesen. De er nå på vei ut med flere biler for å salte veiene i Buskerud.

– Det første som ble sagt fra melder på en av ulykkene, var at det var så glatt at han nesten ikke klarte å stå på beina.

Også på fylkesvei 40 mellom Kongsberg og Veggli er det veldig glatt, melder bilister til NRK.

Glatte veier i Hurum

Flere steder i Røyken og Hurum har forholdene blitt beskrevet som en skøytebane.

Foto: Knut Brendhagen / NRK