NRK Meny
Normal

Drammen Taxi vant over Vestre Viken HF

Selskapet slipper å tilbakebetale 335.000 på grunn av forsinkelser i pasienttransporten, fordi kravet fra helseforetaket er foreldet.

Drammen Taxi

Drammen Taxi vant første del av saken mot Vestre Viken Helseforetak.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

Drammen Taxi slipper å betale tilbake penger for pasientkjøring til og fra sykehusene i Vestre Viken HF datert før september 2013.

Det går fram av en dom fra Drammen tingrett. Årsaken er at saken er foreldet.

Les: Taxisjefen anbefaler styret å saksøke Vestre Viken

– En viktig dom

Daglig leder i Drammen Taxi, Odd-Ivar Gjersvik sier at det er deilig å være ferdig med denne delen av saken.

– For oss så er dette en veldig viktig dom. Og det er en viktig sak for oss å bli ferdig med en gang for alle. Motsøksmålet fra Vestre Viken var grunnløst, og det har vi vært sikre på hele tiden.

Odd-Ivar Gjersvik

Daglig leder i Drammen Taxi, Odd-Ivar Gjersvik.

Foto: Raymond Dalen / NRK

– I en rettssak hvor det er uenigheter mellom to parter, så kommer det jo til syende og sist an på hvordan retten vurderer det. I det tilfellet her så har domstolen gitt oss hundre prosent rett, sier Gjersvik.

Saksøkte Vestre Viken

Det var Drammen Taxi som først gikk til retten. Selskapet mente at Vestre Viken Helseforetak ulovlig holdt tilbake over 370.000 kroner i perioden oktober 2012 til mars 2013.

Helseforetaket på sin side mente de hadde krav på prisavslag for forsinkelser i pasienttransporten de kjøper av taxiselskapet.

Drammen Taxi bestred dette kravet, og saksøkte Vestre Viken HF etter at partene i lang tid hadde forsøkt å komme til enighet.

Vestre Viken svarte på søksmålet med å komme med et motsøksmål. Nå krevde de ytterligere 335.000 i prisavslag, for lange forsinkelser fra januar 2011 til oktober 2013.

Tapte motsøksmål

Partene ble enige om å se de to sakene hver for seg, og det er motsøksmålet Drammen tingrett nå har slått fast at er foreldet.

Retten har kommet frem til at Drammen Taxi og Vestre Viken Helseforetak hadde en avtale seg imellom som ga en kortere foreldelsesfrist, enn de tre årene som er satt som en standard i loven.

Avtalen sa to måneder, og det var fint å få avklart at denne gjaldt begge parter, sier Gjersvik.

– I Vestre Viken har man trodd at denne avtalen bare gjelder Drammen Taxi, at motkravet ikke har en slik foreldelsesfrist. Domstolen har nå slått krystallklart fast at denne avtalen gjelder begge parter.

Vil studere dommen

Jarle Hovland

Jarle Hovland, avdelingssjef for pasientreiser i Vestre Viken Helseforetak.

Foto: Raymond Dalen / NRK

Vestre Viken helseforetak vil ikke kommentere dommen på nåværende tidspunkt.

– Vi har ikke fått studert dommen som kom i dag, og vil gjøre det før vi uttaler oss om den og om vi vil anke, sier Jarle Hovland, avdelingssjef for pasientreiser i Vestre Viken Helseforetak.

Kravet fra Drammen Taxi om at Vestre Viken skal betale tilbake over 370.000, er berammet for behandling av tingretten til høsten.