Hopp til innhold

Vanskelig for blinde å ta riktig buss

Den blinde Godset-supporteren trodde han gikk på riktig supporterbuss, men oppdaget plutselig at han satt ved siden av Kjetil Rekdal. Nå tar kampanjefilmen av på nettet.

Buss i Oslo-trafikken (illustrasjonsbilde)

Illustrasjonsbilde

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Tenk deg at du er så godt som blind. Du skal ta bussen fra Tranby til Oslo, men du ser ikke hvilken buss som er den riktige. Du dumper ned i setet på en buss du helst ikke skulle vært på. Sverre Fuglerud fra Blindeforbundet, spiller den blinde mannen i filmen som setter seg på Vålerenga-bussen. Filmen er nå blitt sett av nærmere 700.000.

– Jeg spiller egentlig meg selv. Hver dag er jeg i den situasjonen at jeg tar buss fra Tranby til Oslo. Det er enormt mange busser som stopper på holdeplassen der jeg går på. Jeg har vært innom mange feil busser, sier Sverre, som er seksjonsleder for informasjon og samfunnskontakt i Norges Blindeforbund.

Utfordringer med å finne riktig buss

80 prosent av blinde og svaksynte opplever at det er vanskelig å komme seg på riktig buss. Filmen er laget i forbindelse med synshemmedes aksjonsuke, som skal sette fokuset på transport, mobilitet og synlighet i trafikken – og spesielt på utfordringer med å finne riktig buss.

– Jeg ser ikke hvilken buss som kommer, og da må jeg spørre folk rundt meg. På avstand hører jeg heller ikke om det er en buss eller lastebil. Jeg har prøvd å stoppe mange lastebiler opp igjennom årene. For der jeg bor må man strekke ut hånda, hvis ikke stopper ikke bussen.

Sverre Fuglerud er seksjonsleder informasjon og samfunnskontakt i Norges Blindeforbund

Sverre Fuglerud spiller Godset-supporteren som setter seg på Vålerenga-bussen.

Foto: Norges Blindeforbund

En undersøkelse Norges Blindeforbund har gjort, viser at fire av fem har problemer med å stoppe bussen.

– For mange synshemmede er det en terskel å skulle spørre de rundt deg. Man skal ha litt overskudd til å orke det. Og så er det forferdelig flaut da, når man for eksempel havner på feil buss eller når folk ser at jeg står og holder ut hånda foran en lastebil, sier Sverre.

Målet med videoen

– Sjansen for å havne på Vålerenga-bussen bør ikke være den største. Men det kunne nesten ha skjedd meg i virkeligheten også, spøker han.

Filmen til Norges Blindeforbund har gitt flere øynene opp for utfordringene synshemmede har i hverdagen. Målet er at det skal komme tiltak. Et av disse er utvendige høyttalere på busser, som sier hvilken buss som har kommet. Det blir innført som et prøveprosjekt i Telemark i dag, 28. juni.

– Vi er også opptatt av at det skal være automatisk annonsering av bussholdeplassene, så det blir lettere å gå av bussen på riktig sted. Det å gå av på feil holdeplass, og komme seg vekk derfra kan være veldig krevende. Et par sånne opplevelser kan få deg til å slutte å ta bussen helt, sier Sverre.

– Hva er målet med videoen dere har laget?

– Videoen har hjulpet oss med å sette fokus på et problem. Jeg har også fått en del tilbakemeldinger fra politikere, som synes filmen er morsom. Det er jo med på å løfte problemet opp på et politisk nivå. Vi synes det er kjempegøy at folk synes dette er morsomt! Det er vår egen idé, som vi ikke hadde drømt om at skulle ta sånn av, avslutter Sverre.