NRK Meny
Normal

Store snømengder hindrer syklistene

Det er så mye snø i fjellet at det er usikkert når Rallarvegen kan åpnes. Mange steder kan man ikke en gang se veien.

Rallarvegen

Du kan sykle den første milen på Rallarvegen fra Haugastøl. Der har det vært brøytet i hele vinter. Men på visse deler av den populære sykkelveien er det ikke mulig å se veien en gang på grunn av all snøen.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

Den populære sykkelveien mellom Haugastøl og Flåm er foreløpig stengt på grunn av uvanlig store snømengder, spesielt på vestsiden av fjellet. Hvert år regner man med at 25.000 personer tar seg frem på sykkel på Rallarvegen. Men i år er sesongen forsinket.

– Kaldeste våren på 60 år

På strekningen vest for Finse kan det ta flere uker før syklistene slipper gjennom. Den første milen fra Haugastøl er snøfri og kan sykles på. Veien videre innover blir klar fra 1. juli. Men fra Finse til Myrdal er det for mye snø til at man kan sykle der.

– Det er den kaldeste våren på 60 år, og det kan jeg bekrefte. Jeg har aldri opplevd så mye snø noen gang på denne tiden av året.

Bjørn Kaupang

Bjørn Kaupang har aldri opplevd så mye snø i fjellet som i år.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

Det sier Bjørn Kaupang som leier ut sykler på Haugastøl. Nå håper han på godvær, slik at snøen smelter raskt.

– Vi håper på varmere vær nå, ja.

For å hjelpe snøsmeltingen i gang, åter de snøen ved å legge på akse. Snøen ligger meterhøy langs veien. Men åtingen byr på problemer fordi det ikke er lov til å bruke snøscooter ut til steder der snøen skal fjernes.

Hjelper snøsmeltingen i gang

Landbrukssjef i Aurland kommune, Magnhild Aspevik, forteller at det er vanskelig å få dispensasjon fra forbudet.

– En slik søknad må behandles politisk. Rallarvegen går gjennom flere kommuner, og da må de se på det sammen i så fall, sier hun.

Villreinen er en viktig grunn til at det ikke er lov til å kjøre snøscooter.

– Dette er midt i kjerneområdet til villreinen, og det er kalving på trekkrutene. Det er årsaken til at vi er så strenge med det, sier Aspevik.

Kan være stengt til langt ut på sommeren

På Finse er det så mye snø at hotelldirektør Magnhild Skjelde på 1222-hotellet ikke kan se for seg at det blir en åpning av Rallarvegen på flere uker ennå.

– Her er det for mye snø til å komme seg vestover fra Finse, sier Skjelde.

Rallarvegen

Det er midten av juni, men fortsatt faller det snø i fjellet.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK