NRK Meny
Normal

Utviste kriminelle gir blaffen i strengere straff

Politiet tar fortsatt like mange i å bryte innreiseforbudet til Norge, til tross for ny og høyere straff.

Fire polske tyver

Mange vinningskriminelle blir tatt på nytt etter å ha brutt innreiseforbudet.

Foto: Morten Andersen

Hittil i år har 17 personer blitt tatt av politiet i Søndre Buskerud for å ha brutt innreiseforbudet til Norge.

– Det tilsvarer rundt ti prosent, noe som samsvarer med tall fra de siste årene, sier Karin Næss i utlendingsseksjonen i Søndre Buskerud politidistrikt.

Det vil si at det så langt ikke har vært nedgang i hvor mange utviste kriminelle som har kommet tilbake og blitt tatt i dette politidistriktet de siste årene.

Oslo skiller seg ut

Grenseovergang ved Berby i Halden

Det er fortsatt fristende å ta seg tilbake til Norge.

Foto: Rainer Prang

Fra 15. januar i år økte straffen for å komme tilbake hvis du er utvist, til ett års ubetinget fengsel. Dette er trolig noe av grunnen til at færre utviste tas på gata i Oslo.

Men i Drammen og resten av landet er det foreløpig ikke slik at færre blir tatt for å bryte innreiseforbudet.

En teori om denne forskjellen er at den nye kunnskapen om strengere straffer sprer seg raskere i tette, utenlandske kriminelle miljøer i Oslo, enn i resten av landet, ifølge politiet i Oslo.

– I noen tilfeller kan det være de ikke har fått med seg at straffenivået økte såpass dramatisk. Det er kanskje en treghet i systemet. Det kan gå noe tid før dette er tilstrekkelig kjent for alle at Norge har blitt såpass streng, sier jurist Walter Småland i Søndre Buskerud politidistrikt.

– Men vi håper at det over tid vil få en effekt, sier Småland.

Les også:

Høy gevinst med liten risiko

Kongsvinger fengsel

Kongsvinger fengsel er Norges eneste rene utlendingsfengsel. Der er det sjelden ledige plasser.

Foto: Vera Wold

Mange som blir utvist står bak alvorlig kriminalitet som de kunne ha tjent mye penger på.

– Det kan tenkes at de vurderer at gevinsten ved å begå kriminalitet i Norge er såpass høy, at man faktisk tar en sjanse på å ikke bli tatt, sier Småland.

– Sånn er det jo med all type kriminalitet. Man satser alt på å ikke bli tatt for det gale man gjør, og sånn kan det jo også være med innreiseforbudet. Man satser på å kunne klare å komme seg unna politiet og kontroll, sier Småland.

Les også: – De bor gratis, får mat og til og med dagpenger

–Vi tror det kan ha noe med at folk tjener såpass mye penger på å være i Norge, ikke bare på den kriminelle virksomheten, men også på svart arbeid, at man tar sjansen på å ikke bli pågrepet for å ha brutt innreiseforbudet, sier Næss.

Ellers tror også Næss at mange tas i Buskerud fordi politiet prioriterer utvisning av kriminelle utlendinger. Rask saksbehandling har tidligere gitt rekordmange utvisningssaker i Buskerud.