NRK Meny
Normal

Utvist alenemor på rømmen med tre barn

En kvinne som smuglet to av barna sine ut fra et asylmottak, er nå sporløst forsvunnet. – Saken er veldig uvanlig, sier mottakslederen.

Hvalsmoen transittmottak

En mor og hennes tre barn er forsvunnet fra transittmottaket på Hvalsmoen i Ringerike.

Foto: Maria Kommandantvold

I begynnelsen av oktober smuglet kvinnen de to seks år gamle tvillingsønnene sine ut av Hvalsmoen transittmottak for å unngå utkastelse. Moren fortalte at de var sendt til noen personer i Oslo, men hun nektet å oppgi adresse.

– Det er uvanlig at mor smugler ut barna sine til et ukjent sted. Det har skjedd at familier forsvinner, men ikke at mor er igjen og barna er borte. Det er første gangen jeg opplever i hvert fall, sier mottaksleder Tove Brorson.

Noen dager etter at tvillingguttene ble meldt savnet, forsvant også moren og hennes fire år gamle datter fra mottaket i Ringerike.

Tove Brorson

Mottaksleder Tove Brorson ved Hvalsmoen transittmottak.

Foto: NRK / NRK

Les også:

På rømmen med barna

– Jeg tror hun har reist til det stedet der tvillingene oppholder seg, sier Brorson.

Mottakslederen sier hun ikke har hørt fra kvinnen etter at hun tømte rommet sitt og forlot mottaket.

– Når de forsvinner fra mottaket og ikke kommer tilbake i løpet av ett døgn, blir de skrevet ut av mottaket og Udi-systemet. Da er politiet som eventuelt må spore dem opp, sier Brorson.

Transittmottaket er åpent og asylsøkerne er der på frivillig basis. Ifølge mottakslederen skjer det fra tid til annen at noen pakker tingene sine og reiser, men det er uvanlig at en mor sender fra seg barna.

Alenemoren og de tre barna har vært i Norge siden august i år. Kvinnen som opprinnelig er fra Afghanistan er en så kalt "dubliner", og vil bli sendt ut av Norge og tilbake til det første landet der hun og barna ble registrert som asylsøkere.

Les: Aldri før er så mange sendt ut av landet

– De har få eller ingen rettigheter

Cecilie Johansen, Politiets Utlendingsenhet

Folk kan risikere bøter eller fengsel hvis de hjelper moren og de tre barna, sier kommunikasjonssjef Cecilie Johansen i Politiets utlendingsenhet.

Foto: © Ilja C. Hendel

Politiet har lett etter tvillingguttene siden de forsvant fra transittmottaket i begynnelsen av måneden. Kommunikasjonssjef Cecilie Johansen i Politiets utlendingsenhet vil ikke kommentere enkeltsaker, men sier følgende på generelt grunnlag:

– Å leve skjult i Norge er ikke en god situasjon for en familie, og i en slik tilværelse har man få eller ingen rettigheter. Vår erfaring er at de fleste ikke ønsker å holde seg skjult over en lengre periode. Dersom det ikke skjer noe nytt i saken som tilsier at de får opphold, vil en person eller familie som har gått i skjul bli uttransportert når de enten dukker opp igjen eller blir funnet.

Den afghanske kvinnen har fått hjelp til å holde de to tvillingguttene i skjul i Oslo-området. Disse personene risikerer fengselsstraff, ifølge politiet.

– Det kan medføre bot eller fengsel i inntil tre år for den som forsettlig hjelper en utlending til ulovlig opphold i riket. I tillegg kan det få konsekvenser for personen eller personene som skal ut, sier Johansen i Politiets utlendingsenhet.

– Vil sikkert bare det beste for barna

Janne Olise Raanes

Janne Raanes i Redd Barna.

Foto: Elin Toft/SC

– Denne saken er en påminnelse om at asylsøkere som kommer til Norge har opplevd masse frykt, de er livredde og kan gjøre desperate valg.

Det sier Janne Raanes i Redd Barna.

Hun er sikker på at moren bare vil det beste for sine barn.

– Det er jo det alle foreldre vil. Mange asylsøkere og flyktninger som kommer til Norge er mennesker i krise, og vi må håndtere dem i forhold til det.

– Det som er viktig i denne saken å finne ut om barna har det bra, sier Raanes.