NRK Meny
Normal

Bryr seg ikke om blålys

Politiet ber bilistene om å våkne opp i trafikken. Daglig skaper trafikanter livsfarlige situasjoner når utrykningskjøretøy må rykke ut.

Trafikk

Utrykningskjøretøy må fort fram, men det er det ikke alle bilister som skjønner.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

- Folk gir gass og blinker med lysene i stedet for å kjøre til siden, forteller Henning Skau som er leder for trafikkavdelingen hos politiet i Drammen

Politiet som daglig kjører utrykning fordi det står om liv og helse, opplever at mange som ferdes i trafikken ikke opptrer som noen samarbeidspartnere. Ofte blir politiet regelrett ignorert.

- Det er ikke bare vi som opplever disse situasjonene, også ambulanse og brannvesen opplever det samme, mener han.

Viker ikke for utrykningskjøretøy

Leder for trafikkavdelingen hos politiet i Drammen, Henning Skau, oppfordrer bilister til å vise varsomhet for utrykningskjøretøyer.

Foto: Ingunn Håkestad Bråthen / NRK

Eldre utpeker seg som spesielt farlige

Noen av de som er sterkt med på å bidra til de farlige situasjonene er seniorene i samfunnet.

- Det er særlig eldre mennesker som ikke følger med i trafikkbildet.

Noen av trafikksituasjonene er direkte farlige fordi bilistene blant annet ikke sjekker speilene og hva som foregår bak bilen.

- Det farligste er såkalte "toer-biler". Det vil si flere biler som ligger i rekke etter hverandre hvor den første bilen ser at vi kommer og kjører ut til siden. Men sjåfør nummer to sjekker ikke speilene sine og begynner å kjøre forbi bil nummer en i det vi kommer i stor fart bakfra, forteller ham.

Konsekvensene av at trafikantene ikke følger rmed i speil og ikke viker for utrykningskjøretøy kan bli store.

- Vi kommer senere fram, understreker Skau.

Ros til yrkessjåførene

Noen av de som ferdes i trafikken som politimannen ønsker å rose er yrkessjåførene.

- De er ofte flinke til å lese situasjonene og legger til rette slik at vi kommer forbi.

Det er politiets jobb å signalisere tydelig hva de ønsker at bilisten skal gjøre. For eksempel ved å legge seg i midten av to kjørefelt, det betyr at bilene skal kjøre til siden. Ellers finnes det en generell regel som alltid gjelder:

- Det som er riktig er at de bruker blinklyset og signaliserer slik at vi forstår at trafikanten har sett oss. Deretter skal de kjøre til siden og stanse.