Flere Utøya-berørte får ikke god nok hjelp

Fylkesmennene har fått inn flere bekymringsmeldinger fra Utøya-berørte som mener de ikke har fått god nok hjelp.

Utøya minnested

Mange har ikke fått dem hjelpen de trenger etter massakren på Utøya 22. juli.

Foto: Cecilie Valentine Brekke / NRK

Også tidligere i sommer og i høst har NRK skrevet om flere ofre og pårørende som føler de blir sviktet av systemet etter terrorangrepet på Utøya 22. juli.

– De fleste kommuner følger opp de enkelte berørte etter 22. juli på en god måte. Men i et telefonmøte vi hadde sist uke, kom det fram at noen berørte ikke opplever å få et fullgodt tilbud. Det bekymrer oss, sier divisjonsdirektør Cecilie Daae i Helsedirektoratet til Aftenposten.

Hun sier at det i enkelte kommuner har vært et gap mellom forventninger til tilbudet og kommunenes ressurser.

Fylkeslegen måtte gripe inn

I begynnelsen av september kunne NRK Dagsrevyen avdekke at oppfølgingen som ble lovet ofrene etter skytemassakren på Utøya 22.juli allerede hadde sviktet.

I Møre og Romsdal ble en tenåring som ba om psykologhjelp satt i kø. Først da fylkeslegen i kommunen grep inn fikk vedkommende hjelp.

I Sør-Trøndelag fikk en av ungdommene som overlevde Utøya beskjed om at det var én måneds ventetid hos pyskologtjenesten i kommunen. Først da familien kontaktet advokat og støttegruppen i Sør-Trøndelag, fikk tenåringen hjelp.

Se innslaget her:

Video Får ikke skikkelig oppfølging

NETT-TV: Får ikke skikkelig oppfølging

Foreldre bekymret

Foreldreparet Kitty Eide og Johan Hoem er selv fornøyd med oppfølgingen de og deres datter fikk etter tragedien, men de er bekymret for andre.

– Det som skjedde på Utøya er en nasjonal tragedie, da bør det være en nasjonal oppgave å få de beste inn på banen for å behandle de som trenger det i etterkant, sier Johan Hoem, som er far til overlevende fra Utøya.

Han forteller om fastlegen som har stilt opp for familien, som har sendt tekstmeldinger og tatt initiativ til samtaler. På den andre siden har han vært i kontakt med pårørende som ikke har opplevd den samme støtten.

Utøya, ofre, pårørende tilbake

Her er de pårørende tilbake på Utøya.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX