Hopp til innhold

Utnytter gjestearbeidere

Fagbevegelsen i Buskerud mener at utenlandske gjestearbeidere stadig oftere blir lurt til å frasi seg alle rettigheter som arbeidstakere.

Polsk arbeidskraft
Foto: Illustrasjonsfoto: Ørn Borgen / Scanpix

Det er bedriftene som stadig oftere krever dette for å gi fremmedarbeidere oppdrag. Helge Breistein, som er leder i Drammen og omland bygningsarbeiderforening, mener at det rett og slett betyr at mange blir lurt.

- Her er det endel kyniske mennesker som er ute etter å tjene lettvinte penger, og lure disse, sier han.

Enkel årsak

For ett år siden var den tømreren som i dag henger på husveggen og snekrer, ansatt i det selskapet som bygger det rekkehuset han bygger. I dag har han sitt eget enkeltmannsforetak, som leverer tjenester til sin tidligere arbeidsgiver.

Fellesforbundet og Norsk Bygningsarbeiderforening hevder nå at flere og flere arbeidsgivere rett og slett krever at de som jobber for seg selv er selvstendig næringsdrivende. Leder Tore Bråthen i fellesforbundet i Buskerud forklarer at årsaken er enkel.

- Det er vel fordi firmaet vil slippe alle forpliktelser i forhold til å ha ansatte. Da trenger de ikke ut med sykelønn, ikke må de ut med arbeidsgiveravgift, ikke feriepenger. Arbeidstakerne forstår jo ikke alltid forskjellen på å ha et eget firma, og det å være ansatt her i Norge. Så de kan komme i et stort uføre, sier Bråthen.

Informasjon på sju språk

Om oppdragsgiveren går konkurs, har ikke disse bygningsarbeiderne krav på lønn fra lønnsgarantifondet. Og de kan bare glemme å gå på Aetat, for de har ingen rett på arbeidsledighetstrygd.

Fellesforbundet mener at problemet er så stort at de har fått laget informasjonsbrosjyrer på sju forskjellige språk for å advare mot blant annet det å bli oppdragstaker i stedet for arbeidstaker.

I tillegg så gjelder ikke tarifflønn-grensen for slike arbeidstakere. Timelønnen kan ligge langt under tariff, uten at det gjør noe. Helge Breistein mener at det fører til sosial dumping.

- Det er klart det er med på å skjule sosial dumping, det er helt klart, sier han.

Men denne informasjonen når i følge Breistein langt fra alle. Lederen av Fellesforbundet i Buskerud mener at myndighetene nå må ta tak i problemet.

- Det må nok til noen lovendringer til for å få endret dette, sier Breistein.

Flere nyheter fra NRK Buskerud