NRK Meny
Normal

Utdanner polske fengselspsykologer

ILA FENGSEL (NRK): Interessen for Roar Thronæs motivasjonsprogram "motivator", som skal forhindre at innsatte havner tilbake i fengsel når de slipper ut, går ut over Norges grenser.

Roar Thronæs

Roar Thronæs kurser polske psykologer som igjen skal lære opp fengselsbetjenter.

Foto: Maria Kommandantvold / NRK

I andre etasje på det røde undervisningsbygget på Ila fengsel i Bærum underviser Roar Thronæs seks polske psykologer.

– Vi jobber med et grunnleggende prinsipp om at mennesket må ønske å endre seg selv, og gjøre jobben selv. Det er et selvstudie i ordets rette forstand. Man studerer seg selv, og gjennom oppgaver og øvelser, får man en opplevelse av hvordan man kan endre ting i livet, sier Thronæs og legger til:

– En av samfunnsoppgavene til kriminalomsorgen er å tilrettelegge for endring.

– Mange ønsker ikke å endre seg

Hjemme i Polen skal psykologene lære opp fengselsbetjenter om hvordan de best kan motivere innsatte til å ikke begå ny kriminalitet.

Polske psykologer på Ila

De polske psykologene skal etter kurset i Norge lære videre til fengselsbetjenter i hjemlandet.

Foto: Maria Kommandantvold / NRK

– Programmet er veldig lærerikt fordi det motiverer de innsatte til å gjøre noen endringer i livet. Det er viktig, fordi mange som kommer til våre fengsler ønsker ikke å endre seg. De har ikke motivasjonen til å samarbeide med oss. Så vi trenger noen teknikker som gjør at vi får dem til å samarbeide, sier Sebastian.

Sebastian Lizinczyk jobber i den sentrale delen av kriminalomsorgen i Warszawa. Han har prøvd ut flere motivasjonsprogrammer, men synes dette fungerer best.

Olga Kurek

Olga Kurek er overbevist om at hun kommer til å bruke teknikkene hun lærer.

Foto: Maria Kommandantvold / NRK

Også Olga Kurek tar med seg noen nyttige teknikker til hjemlandet.

– Jeg jobber med innsatte med spesielle behov og kommer absolutt til å bruke teknikkene vi lærer.

Har hjulpet flere

"Motivator" har hjulpet flere tidligere innsatte, forteller Thronæs.

– Vi merker jo at de innsatte får en helt annen bevissthet om egen adferd og egne tanker. Vi får tilbakemeldinger fra innsatte som har vært på permisjoner eller som er løslatt, som har gått ut av situasjoner som normalt ville gått veldig gærent.

Kommunikasjon / Destruktive tanker

Programmet fokuserer på generell menneskelig adferd som tenking, følelsesbevissthet, kommunikasjon og sosiale ferdigheter, forteller Thronæs.

Foto: Maria Kommandantvold / NRK

Thronæs jobba tidligere ved Ringerike og Drammen fengsel. Nå jobber han på Ila med nettopp dette: å motivere innsatte slik at de ikke havner i fengsel igjen.