NRK Meny
Normal

– Du hjelper lovbrytere når du blinker

Du blinker med lysene for å varsle møtende bilister om politikontroll og sparer en medtrafikant for noen tusenlapper i fartsbot. Men UP ber deg som bilist om å tenke deg om fordi du samtidig hjelper ruskjørere eller tyver til å unngå politiet.

UP-sjef Runar Karlsen

Sjefen for UP i Norge, Runar Karlsen, sier bilister som blinker med lysene for å varsle om kontroll, også sørger for at folk som kjører i rus eller har ulovlige ting i bilen, lettere slipper unna kontroll.

Foto: Eirik Haugen / NRK

UP er lei av det de kaller misforstått omsorg for andre bilister og vil blinkingen til livs, men statssekretær Bård Hoksrud er i tvil om hvor alvorlig dette egentlig er.

Les: – Kritisk til at folk avslører kontroller på sosiale medier

Les også: Utrykningspolitiet skuffet over foreldre

Tar mange i rus

Hvert år tar UP mange bilister i kontroller for andre ting enn fart. Bare i Søndre Buskerud har UP så langt i år anmeldt 300 sjåfører uten førerkort, skriver Drammens Tidende.

Ofte er førerne også ruset og UP-sjef Runar Karlsen sier flere slipper unna fordi folk blinker med lysene for å advare mot kontroller.

(Saken fortsetter under bildet)

UP advarer mot blinking

UP er stadig på veien for å kontrollere bilister.

Foto: nordsveenfoto.no/UP

– Det er jo først og fremst de som ikke vil at politiet skal ta en sjekk som slipper unna. Det kan være promillekjørere eller kriminelle som er på veien som vi gjerne vil stanse, de kan slippe unna fordi andre bilister bruker lysene, sier Karlsen.

– Er det misforstått snillisme å blinke da?

– Ja, det er rett og slett det. Det gir kanskje en annen person en gevinst ved at bilisten slipper å betale et forenklet forelegg, men samtidig er man med på å redusere politiets mulighet til å ta farlige sjåfører. Det er slike sjåfører som har en interesse av å bli varslet så de ikke blir kontrollert av politiet, sier Karlsen.

Han sier at dette stort sette ikke er straffbart, med mindre man misbruker lysbruken, men at det skaper situasjoner som gjør arbeidet vanskelig for politiet.

Temaet ble også tatt opp da NRK fulgte en UP patrulje på direkten tidligere i år.

Blinket under Nokas

Blinking med lys for å varsle var også sentralt under forberedelsene til Nokas- ranet.

På vei til Stavanger med tre ransbiler måtte flere Nokas-ranere plutselig bråsnu og flykte fra politiet, skrev VG da saken ble omtalt i 2005. Ranerne var i ferd med å kjøre rett inn i en trafikkontroll, men føreren av en møtende bil varslet kolonnen ved å blinke flere ganger med lysene.

– En tankevekker

Bilister om å blinke med lysene

Bilist Rune Kransberg sier det er en tankevekker at folk som for eksempel kjører i rus, kan slippe unna kontroller.

Foto: Eirik Haugen / NRK

Mange bilister som NRK traff i Drammen onsdag, innrømmer at de ofte blinker med lysene.

– Det er et poeng at folk som har andre ting på samvittigheten slipper unna, sier bilist Rune Kransberg som tok en stopp på en bensinstasjon langs E18. Han var en av mange som ikke hadde reflektert over problemstillingen.

Han sier han også kan bli fristet til å bruke lysene så andre bilister kan slippe opp på gassen før de kjører inn i kontroll.

Også bilist Roy Hafslien opplever at bilister blinker med lysene, men sier han ikke bruker tid på det i trafikken.

– Dem får passe seg litt sjøl, det finnes fartsgrenser og jeg gidder ikke å passe på andre, sier Hafslien.

– Tenk dere om

UP-sjefen ber flere bilister reflektere over problemstillingen.

– Jeg syntes alle skal tenke seg om fordi man bidrar til at trafikkfarlige førere får kjørt uten at politiet får kontrollert dem, sier Karlsen.

Men statssekretær Bård Hoksrud (Frp) i samferdselsdepartementet er delt i meningen om blinking med lys.

– Jeg ser dilemmaet for det er ingen som ønsker flere førere langs veien som kjører i rus. Samtidig er det jo lov å kjøpe tjenester der du blir varslet om trafikkontroll via SMS eller nettsider, så jeg vet ikke om blinking med lys langs veien er så mye verre, sier Hoksrud.

HER KAN DU HØRE HVA ANDRE BILISTER SIER OM BLINKENDE LYS.

Bilister om å blinke med lysene

Hør hva bilister i Drammen sier om å blinke med lysene for å varsle om kontroll