Unge jenter hevder de skal kjøpe avføringsmidler til bestemor

Nordmenns bruk av avføringsmidler har økt med 27 prosent på seks år. Apotekene bør gi ekstra informasjon eller gå gjennom en sjekkliste med kundene, foreslår Legemiddelverket.

Avføringsmidler

STOR ØKNING: Salget av avføringsmidler har gått kraftig opp de siste årene, viser tall fra Apotekforeningen.

Foto: Laila Nguyen / NRK

Legemidler mot forstoppelse selger som aldri før. Fra 2010 til 2016 økte salget av antall pakninger med 27 prosent på landsbasis, viser tall fra Apotekforeningen.

Spesielt er det reseptfrie avføringsmidler det selges mest av. I fjor ble det solgt 1.116.185 pakninger av forskjellige legemidler mot forstoppelse. På resept ble det solgt 236.726 pakninger.

– Det er ikke bare misbruk, mange har også nytte av det, men det er selvfølgelig bekymringsfullt dersom spesielt unge jenter misbruker det som slankemiddel, sier fagdirektør Per Kristian Faksvåg i Apotekforeningen til NRK.

Kjøper til «bestemor»

Ansatte på et Boots Apotek i Drammen forteller til Drammens Tidende at mange unge jenter kommer for å kjøpe avføringsmidler under påskudd at «det er til bestemor».

Zaman Ali hos Apotek 1 på Gulskogen senter.

Apoteker Zana Ali hos Apotek 1 på Gulskogen senter.

Foto: Laila Nguyen / NRK

Problemet er også kjent for apoteker Zana Ali hos Apotek 1 på Gulskogen senter.

– Når det forekommer, spør vi selvfølgelig hvem som skal bruke produktene. Til svar får vi at det er til en bestemor eller bestefar, sier Ali til NRK.

– Hva gjør dere, da?

– Vi forteller at det ikke er lurt å bruke produktene over lang tid, for produktene skader tarmen på sikt.

Ali anslår at de yngste jentene er rundt 16 år.

– Vi opplever det ikke som et stort problem her hos oss, men vi hører om det og vet at det skjer. Hvis problemet øker, må vi bli strengere. Det kan være snakk om å gjemme «bestselgerne».

Vil ha bedre kontroll

Statens legemiddelverk sendte rett før jul en utredning til Helse- og omsorgsdepartementet om såkalt farmasøytutlevering i apotek. Dette har som mål å hindre feilbruk og misbruk av medikamenter.

Steinar Madsen

Medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk, Steinar Madsen.

Foto: NRK

– Vi anbefaler at det skal innføres en egen gruppe med reseptfrie legemidler hvor pasienten bør få veiledning fra farmasøyt før det kjøpes. Så kan farmasøyten vurdere om pasienten bør bruke legemiddelet eller ikke, sier medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, Steinar Madsen, til NRK.

Apotekansatte bør gi ekstra informasjon eller gå gjennom en sjekkliste med pasientene, heter det i forslaget som er til behandling hos departementet.

– Avføringsmidler er blant legemidler vi vet kan bli misbrukt, så det å få litt råd kan være viktig for pasienten, sier Madsen.

Bekymret

I dag er det ikke krav om fullmakt for å kjøpe reseptfrie legemidler, noe som vanskeliggjør å nekte salg av avføringsmidler med den begrunnelsen, sier Faksvåg i Apotekforeningen.

Både den økende bruken generelt i befolkningen, og at unge jenter bruker det, bekymrer ham:

– Unge jenter som stadig vekk kjøper det, vil få rettet en advarende pekefinger om farene ved langvarig bruk. Men de har tydeligvis lært seg hva de skal si, at de skal kjøpe til bestemor.