Hopp til innhold

Ungdommer redde i egen bygd

Ungdommer er redde for å være i sentrum i helgene og på kveldstid. Politiet ser et tøffere miljø med mer blind vold og lover å følge opp.

Gol

Ungdommer i Gol etterlyser mer politi. De er redde i egen bygd.

Foto: NRK

Flere ungdommer i Gol har opplevd å ikke få hjelp når de ringer politiets nødnummer.

I dag leverer de et protestbrev til politiet.

- En jeg ha snakket med har vært utsatt for blind vold i bygda vår. Det er absolutt ikke greit. Når personen ringte politiet, ba de vedkommende ringe tilbake på mandag. Når man først ringer politiet, er det fordi det er alvorlig, sier nestleder i Ungdomsrådet, Julie Spangebu.

Lover å følge opp

Politiet beklager og lover å følge opp. - Ungdommene på Gol må ikke gi opp, og heller ringe flere ganger til politiet når de trenger hjelp. Det sier lensmann Bent Øye i Gol og Hemsedal.

Bent Øye

Lensmann Bent Øye beklager at ungdommene føler seg utrygge.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

- På vegne av politiet beklager jeg at ungdommene opplever at vi ikke følger opp og tar dem på alvor. Slik skal det ikke være. Det er trist at ungdommene føler seg utrygge, sier Øye.

Øye bekrefter at miljøet hardner til i bygda. - De siste tre årene har vi sett en klar tendens til blant annet mer blind vold, sier Øye.

Han sier at politiet vil følge opp situasjonen. - Den beste medisisen er mer synlig politi ute på veien og i gata, lover Øye.

Ukultur

Lars Fivelstad Smaaberg

Lars Fivelstad Smaaberg leverte et protestbrev til lensmannen som leder for Ungdomsrådet i Gol.

Foto: Privat.

Fritidslederen i Gol kommune har snakket mye med ungdommene i bygda. Han sier at de synes situasjonen er svært ubehagelig.

- De som bråker vet at det ikke får noen konsekvens. Politiet er en helt annen plass, og det er ingen som rykker ut på slike ting. Ungdommene føler det er fritt fram, og de som bråker har god tid til å stikke av, sier Kjetil Storebråten.

Ungdomsrådet mener det er for lite kontroll med det som foregår og at det har utviklet seg en ukultur. Klokken tolv i dag leverte derfor ungdomsrådet i bygda et protestbrev til politiet.

- Det siste året har det vært flere episoder med knivstikking, slåssing og tendenser til gjenger som har spredt frykt, sier Storebråten.

- Hva ønsker de å oppnå med protestbrevet?

- De vil gå igjennom Gol sentrum uten å føle seg utrygge. De vil vite at når noe skjer, er det mulig å få hjelp.

Les: Folks tillit til politiet svekket

Les også: Kjeltringer slipper unna i sommer

Maktesløse

Ifølge fritidslederen har ungdommene følt seg maktesløse.

- Selv om de ringer politiet, ber politiet dem ringe tilbake på mandag. Ungdommene ønsker mer synlig politi og en patrulje som kan komme raskere når noe skjer. De ønsker også mer kontroll rundt arrangementer, særlig på sommeren, sier Storebråten.

Etterlyser barnevernet

En utekontakt, helst i tilknytning til barnevernet, bør også komme på banen, mener rådet.

- Det er en del yngre ungdommer som går rundt i byen på kveldstid, derfor bør det bli strengere kontroller, mener ungdommene.

- Det er viktig at politi, kommune og barnevern tar tak i dette, avslutter han.