NRK Meny
Normal

– Umulig å forsvare seg

Flere togpassasjerer er bekymret for mulige terrorangrep på sentrale knutepunkt.

Hallvard Vie

Hallvard Vie er spesielt bekymret på steder med store folkemengder.

Foto: Tove Bø / NRK

Flere av togpassasjererne på Drammen stasjon er bekymret, og synes det er trist at risikoen for terroren i Norge øker.

– Forsvarsløse

– Det er jo skremmende at det vi bare hører om skjer i andre land nå begynner å skje her, sier Hallvard Vie.

Han frykter at et terrorangrep vil skje et sted med mange mennesker, slik at det gjør et sterkt inntrykk på Norge og den norske nasjonen.

– Det er skremmende fordi det er umulig å forsvare seg mot. Du vet ikke hvor du skal sette inn innsatsen. For eksempel kan de sabotere jernbanen, eller sprenge jernbanen der det er mange folk. Men det er så mange muligheter.

Vie er på vei til Oslo S, og han sier det er klart han tenker på risikoen for terrorangrep der, særlig når det er mange folk der.

– Jeg må bare tenke at sannsynligheten for at det rammer nettopp meg, er liten likevel.

– Hvordan tror du folk flest vil reagere på advarselen om trusselen?

– Jeg tror ikke det kommer til å skje så mye. Folk må se helt konkret at noe skjer, da vil det norske folk kanskje endre noen vaner. Men foreløpig er det for abstrakt.

Væpnet politi

Etter at PST torsdag formiddag advarte det norske folk om en planlagt terroraksjon i Norge, øker beredskapen rundt omkring i landet.

– Folk må regne med å se væpnet politi på offentlige steder i Buskerud, sier fungerende politimester i Søndre Buskerud, Jan Erik Strøm.

Politi terrorberdskap

Politiet var synlige på Drammen stasjon i dag

Foto: Tove Bø

Han bekrefter at det vil være aktuelt med spesiell beredskap på viktige knutepunkter, som for eksempel jernbanestasjoner og lignende.

– Men vi kommer til å forsøke å holde en lav profil, slik at vi ikke uroer publikum unødig, sier han.

Bekymret

– Det er litt skummelt å ta flytoget fra Drammen i dag. Jeg er litt bekymra, spesielt når jeg ankommer Gardermoen og skal ta fly videre. Det er selvfølgelig ekkelt å få en slik advarsel, men jeg regner med myndighetene passer godt på oss, sier May Lisbeth Smedby fra Solbergelva.

May Lisbeth Smedby

May Lisbeth Smedby droppet nesten turen til Gardermoen i formiddag.

Foto: Tove Bø / NRK

Hun er på vei til Gardermoen, men vurderte å ikke reise i det hele tatt.

– Men jeg velger å reise så håper vi det går bra. Også tenker jeg at dette er noe vi kommer til å oppleve flere ganger framover.

I hele landet øker politiet beredskapen , og etter at terrortrusselen var offentliggjort, patruljerte bevæpnede politimenn på Drammen togstasjon i dag.

– Det går bevæpna politi forbi oss nå. Hvordan er det å se det her?

– Det er betryggende at de øker beredskapen, sier Smedby.

– Vi bør holde sammen

Christie van Dembrink ankommer Drammen stasjon med flytoget fra Gardermoen. Hun tenkte med en gang på terrorhandlingene 22. juli da hun hørte om terrortrusselen.

Christie Van Dembrink

Christie van Dembrink sier at hun ikke er bekymret, og at det som skjer det skjer.

Foto: Tove Bø / NRK

– Samtidig tenkte jeg at vi må holde oss sammen og være sterke på samme måte som vi reagerte etter 22. juli. Alle bør tenke at vi må leve som vi vil, og ikke la dem vinne.

Hun kom til Norge fra Minnesota i dag, og har nettopp snakket med flere norsk-amerikanere i Minnesota som sier de tenker på det norske folket, og håper at samholdet vil bli sterkt.