Tulipanenes dag feires i Lier

I dag er det tulipanenes dag. Men trodde du de kommer fra Amsterdam? Forbered deg på en overraskelse.

I dag er det tulipanenes dag, og flere av oss har kanskje alltid trodd at tulipanene kommer fra Amsterdam.

Men dette er skikkelig kortreiste saker, for vi trengte ikke å dra lengre enn til Lier.

Fire millioner tulipaner

Der møtte vi søskenparet Christel og Sebastian Schouten, som dyrker de populære blomstene. Og du skal ha litt av et bed for å matche dette.

For akkurat nå står det flere millioner tulipaner inne i gartneriet, forteller Sebastian.

– Akkurat nå så har vi fire millioner løk her i anlegget, men fra sesongen begynner i oktober til den er ferdig i april så har vi vært gjennom 20 millioner løk.

120 000 tulipaner om dagen

Og det er ikke få tulipaner som plukkes i løpet av en dag heller, forteller Sebastian.

– Vi planter, plukker og pakker 120 000 tulipaner om dagen, og når det går jevnt og trutt så blir det fort 4 millioner av dem.

– Det er en ganske intensiv jobb, men med mange dyktige mennesker på jobb, dyktige maskiner og riktig system så får vi plantet tulipanene.

Det er en omfattende jobb å dyrke frem tulipanene, forteller Christel.

– Først må vi jo plante dem, og de står her i omlag fire uker. Så blir de høstet og kjørt til pakkemaskinen hvor vi pakker alle tulipanene. Deretter står det på lageret vårt i en til to dager før det går videre til kunden og så ut til forbrukeren.

Se tulipanhavet i Lier her:

På gartneriet i Lier plukkes det daglig 120 000 tulipaner.

Tulipaner plukkes i Lier.

Kommer fra Nederland

I drivhuset har de tulipaner i alle farger, men en er mer populær enn de andre, sier Christel.

– Rosa er kanskje den mest populære, men vi har også oransje, lilla, rød, gul og kremhvite. Forbrukerne som kjøper de vil gjerne ha litt vårlig følelse i stuene sine.

Løkene kjøpes i utlandet. Noen fra New Zealand, noe fra Chile og Frankrike, men mesteparten kjøpes fra Schoutens hjemland, Nederland, forteller Sebastian.

– Omtrent 80 prosent av løken kjøpes fra Nederland, fra de tradisjonelle tulipandistriktene. Min far er født og oppvokst i en tulipanåker der nede, så det er faktisk han som fremdeles kjøper inn løken i Nederland. Den samles på et lager der nede og transporterer det hit til Lier.

Stammer fra Tyrkia

Men selv om Nederland er kjent for sine tulipaner skal opprinnelsen være langt fra nederlandsk, forteller Sebastian.

– Vi er helt sikre på at tulipanen kom fra Tyrkia for godt over 500 år siden. Det var tiden da det Ottomanske riket på sitt største og mektigste. Et ungt og forelsket par var ute på en reise en høst, da de ble overfalt av noen røvere. Hun ble dessverre drept, og denne unge mannen var så fortvilet at han tok hesten sin og red utfor et stup.

– Blodet hans seg ned i grunnen, og neste vår så vokste det opp noen utrolig vakre røde roser akkurat på samme sted. Disse blomstene hadde aldri noen sett før. Blomsterhodene hadde fasong som en turban og fikk da navnet toliban, som tulipan da kommer fra, forteller Sebastian.

– Dette er en ordentlig røverhistorie, men det er den eneste opprinnelsen som vi vet om på tulipan.

Feirer med champagne

Når man er tulipanbonde, ferier man da tulipanenes dag?

Vi er nødt til å feire dette, så vi spiser kake her på dagen, og så blir det litt champagne i kveld også, tenker jeg, sier Christel.