NRK Meny
Normal

Trygdesvindlere lurte alle

DRAMMEN (NRK): Ekteparet lurte fastlegen, psykiaterne, kommunen og NAV. Nå venter fengselsstraff for å ha fått urettmessig utbetalt 1,5 millioner kroner i omsorgslønn og uføretrygd.

Politets video i svindelsaken

Politiet la seg på lur og filmet mannen flere ganger mens han var på kjøretur alene.

Det norsk-tyrkiske ekteparet i 30-årene møtte i Drammen tingrett i dag, klar for å avgi tilståelse og få sin dom. Aktor var forberedt på å legge ned påstand om halvannet år fengsel for begge, men saken ble utsatt i mangel av tolk.

Funksjonsnivå som toåring

Ektemannen gikk til fastlegen der han utga seg for å være traumatisert, kona fulgte i 2010 opp med å søke Drammen kommune om omsorgslønn. Mannen måtte ha hjelp til det meste, spise, dusje, gå tur og hun måtte hele tiden være i hans nærvær. Mannen ble sendt til utredning ved ulike psykiatriske institusjoner og fikk til slutt diagnosen kataton schizofreni. Rikshospitalet mente at mannen hadde et funksjonsnivå som en to-treåring.

Det var lite som tydet på det da ekteparet satt ventende utenfor rettssal to i Drammen tingrett i dag.

Omsorgslønn og uføretrygd

Siden 2010 har kona fått utbetalt 1,2 millioner kroner i omsorgslønn og siden 2013 har mannen fått utbetalt 300 000 kroner i uføretrygd.

Personer som får omsorgslønn får også jevnlig oppfølging av det kommunale tjenestekontoret. Da saksbehandleren i kommunen ikke fikk kontakt med paret på telefon og det viste seg at paret oppholdt seg i Tyrkia, ble mistanken sådd. På parets Facebook-sider fant kommunen også feriebilder som ikke stemte med ektemannens diagnose.

Trygdesvindel

Straffesaken mot ekteparet var berammet for Drammen tingrett i dag, men dommeren måtte utsette saken da tolken ikke dukket opp.

Foto: Ingar Andreassen / NRK

Etter parets hjemkomst fra Tyrkia ble to våkne psykiatriske sykepleiere sendt på hjemmebesøk.

Sykepleiere på hjemmebesøk

Mistanken ble forsterket, ektemannens adferd var ikke i samsvar med mannens diagnose. Sykepleieren oppfattet at mannen spilte syk, og paret ble anmeldt til politiet som fant ut at mannen eide en bil.

Politiet spanet på mannens bil i flere dager, og fant fort ut at han utmerket kunne kjøre bil alene. Da paret ble innkalt til møte hos hjemmetjenesten spanet politiet også på kjøreturen.

Paret ble pågrepet og kvinnen la kortene på bordet i første avhør. Mannen tilsto i andre avhør da han fikk hjelp til å forklare seg ved hjelp av tolk.

Trengte penger

Mannens forsvarer advokat Martin Smith sier hans klient er innforstått med alvoret i saken og at det får store konsekvenser for ham.

– Hvorfor satte de i gang dette spillet?

– De trengte penger, ut over det ønsker jeg ikke å kommentere detaljer i saken, sier Smith.