Hopp til innhold

Truslene hagler mot israelvenner

Drapstruslene hagler mot medlemmer av organisasjonen Med Israel for fred og andre israelvenner.

Trusler mot leder av MIFF

Flere av truslene er fremsatt under fullt navn.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

"Dere er etter mitt syn klargjort for nedslakting. Finner dere samlet en dag og åpner ild. Jævla landsforrædere". "Faen ta dere løgnhalser. Hyklere og mordere, dreper uskyldige kvinner og barn og bomber sykehus. Brenn i helvete".

Lederen for organisasjonen Med Israel for fred, Conrad Myrland er blitt truet på livet i sosiale medier. Også flere medlemmer i styret har fått trusler

Familiefaren fra Drammen vil nå politianmelde flere av truslene. Han mener debattklimaet har hardnet til.

Saken fortsetter under bildet.

Conrad Myrland, leder for MIFF

Conrad Myrland vil anmelde truslene mot ham og familien til politiet.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

Hardt debattklima

– Det er skremmende, og det er et debattklima som jeg tror vi må forsøke å bekjempe.

– Du er familiefar. Hvordan opplever du og din familie å bli truet?

– Det vil jeg helst slippe å svare på. Men dette er tosidig. Kanskje flere deltar i debatten på grunn av sosiale medier, og at det er folk som mangler kunnskap, men som har ekstremt sterke følelser som kaster seg inn. Ytterpunktene blir mer synlige. Det som man før kanskje tenkte eller sa i lukkede rom, det blir utbasunert. På den annen side ser jeg en litt positiv utvikling med at vi ikke har sett det voldsomme voldelige opprøret som var i 2009, da det ble ødeleggelser for et titall millioner av kroner i Oslo sentrum, sier Myrland.

Les også:

– Vil ha fred for alle

– Vi er med Israel for fred, men det betyr jo ikke at vi ikke ønsker fred for naboene. Israel er i krig mot en terrororganisasjon, som både EU og USA mener er en terrororganisasjon. Der tar vi tydelig side, men det betyr jo ikke at vi tar side mot den palestinske sivibefolkningen.

Utenfor Stortinget sist søndag. Conrad Myrdal holdt appell til støtte for Israel. På den andre siden av politisperringene sto meningsmotstanderne. De siste ukene har vært krevende, sier han.

Saken fortsetter under bildet.

Conrad Myrdal og reporter Jan-Erik Wilthil

- Jeg føler jeg må være våken, svarer Conrad Myrdal på spørsmål om truslene har gjort ham utrygg.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

– Jeg opplever det som en belastning, en stor belastning. Det som er av konkrete trusler, underretter vi politiet om, slik at de kan etterforske det. Vi har allerede orientert politiets sikkerhetstjeneste om dette, og de har bedt oss anmelde det.

– Føler du deg utrygg?

– Jeg tror jo, at folk, når de får tenkt seg om, ikke setter handling bak det de skriver. Men det er klart, jeg tror jeg må være våken.

– Mange vil kanskje mene at du har fått som fortjent, fordi dere går så hardt ut?

– Jeg kan ta i mot kritikk. Jeg liker kritikk. Men når kritikken går over til trusler og sjikane, da taper jo bare motparten. At folk reagerer, det synes vi er helt greit. Vi reagerer også på det vi ser fra pro-palestinsk side, som vi mener er kritikkverdig, og det som journalister gjør som vi mener er kritikkverdig. Men kritikken må være saklig fundert. Det er trist at noen er så hatefulle at de kan skrive slikt som dette, noen av dem under fullt navn, sier Myrdal.

Myrland advarer mot å vifte med det israelske flagget i Oslo sentrum.

Flere har fått trusler

FrP-politikeren Kristian Norheim fra Skien forteller til Varden at også han har mottatt drapstrusler for sitt engasjement for Israel.

Kristian Norheim

Frps Kristian Norheim forteller at han også har fått drapstrusler i forbindelse med sitt engasjement for Israel.

Foto: Sjur Ø. Knudsen

– Det dreier seg om ting som er kommet inn på SMS til meg, og om ting som er kommet inn på min private Facebook-profil, og på min offentlige profil. Det går på alt fra at man skal ta meg, til at jeg er en "jævla jøde", og at mitt barn fortjener samme skjebne som barna i Gaza.

Arne Krokan, som er professor ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU), sier at de sosiale mediene slipper til folk som tidligere ikke fikk meningene sine ut i offentligheten. Hvis de prøvde å sende leserbrev til avisen, lot redaktøren være å trykke dem.

– Vi har ikke lenger det skjoldet en redaksjon er. Det er nok mennesker som utnytter dette bevisst, men det er nok også noen som ikke er helt klar over hva de ytrer, sier Krokan.

Professor Arne Krokan, NTNU

- Det er nok noen som ikke er helt klar over hva de ytrer, sier NTNU-professor Arne Krokan.

Flere nyheter fra NRK Buskerud

Følg sørgegudstjenesten i Torpo kirke her