NRK Meny
Normal

Glassverket truer med å kutte barneidretten

ÅSKOLLEN (NRK): Barneidretten i Glassverket kan bli tvunget til å legge ned tilbudet hvis ikke foreldre melder seg til styreverv.

Håndballtrening Glassverket

Erik storkoser seg på trening sammen med resten av sjuåringene i Glassverket.

Foto: Benedikte Fjelly / NRK

– Se på ballen dere, roper treneren til unge håndballtalenter i Glassverket. Gutter 7 år er samlet til trening.

Det er ikke gitt at dette er noe de skal fortsette med. For barneidretten i Glassverket idrettsforening mangler foreldre som vil sitte i styret. Det kan føre til at treningstilbudet forsvinner.

– I ytterste konsekvens er det så ille, sier styreleder Frode Steen i Glassverket.

Truer med nedleggelse

Frode Steen

Styreleder for barneidretten i Glassverket idrettsforening, Frode Steen, mener trusselen like mye er en tydeliggjøring av hvor alvorlig situasjonen er.

Foto: Benedikte Fjelly / NRK

Nå har klubben sendt ut en e-post til 400 foreldre, med beskjed om at de må melde seg til innsats. Etter at trusselen om nedleggelse ble sendt ut til foreldrene, har enkelte verv blitt besatt. Men fortsatt står noen av rollene i styret ledige.

– Jeg har forsøkt å være tydelig på hvilke dårlige alternativer vi har å velge mellom, hvis vi ikke får nok folk til å være med å dra lasset, sier Steen.

Dette skjer i samme klubb som har et topplag i eliteserien i håndball. Glassverkets kvinner ligger på tredjeplass på tabellen og har fostret opp landslagsspillere. Likevel fungerer ikke foreningen like godt nedover i aldersrekkene.

– I barneidretten baserer vi oss på frivillighet, og vi er helt avhengig av hjelp fra foreldre og foresatte for å få det til å gå rundt, sier Steen.

Flere klubber opplever det samme

Glassverket er ikke i noen unik situasjon. Buskerud idrettskrets bekrefter at foreldres manglende engasjement er et velkjent problem.

– Vi får innimellom spørsmål om å hjelpe idrettslag som sliter med det samme, både i store og små klubber, sier idrettskonsulent Hanne-Kristin Bjerknes Kvarme.

Hun mener det er mange grunner til at voksne vegrer seg for å ta på seg verv. Tidsklemma er en velkjent unnskyldning. Noen ser ikke sin egen gevinst, mens enkelte opplever det som ukjent og utrygt å skulle gjøre oppgaver de ikke har erfaring med fra før.

– Idrettskretsen kan gi kurs i styrearbeid, som gir en grei innføring i det man må passe på som styremedlem. Vi gir også trenerkurs, og vi kan hjelpe til med klubbutvikling, sier Kvarme.

Trusselen om å legge ned barneidretten har hun hørt om tidligere, uten at hun kan huske at klubber faktisk har gjort det.

– Leit om tilbudet forsvinner

Treningen til gutter 7 år i Glassverket er straks over, og podene skal hentes. De fleste foreldrene er klare på at de kanskje kunne gjort mer. Aktiviteten betyr tross alt mye for barna.

– Det hadde vært leit å miste tilbudet, for det er en sosial greie for barna. Jeg har ikke anledning til å sitte i styret, men jeg skulle gjerne gjort det hvis jeg hadde muligheten, sier en mor.

Trenere Glassverket

Klubben er avhengig av foreldre og andre frivillige for å få det til å gå rundt.

Foto: Benedikte Fjelly / NRK