– Videoen kan være forfalsket

Niklas Strandbråten risikerer tilsynelatende livet i en promovideo for Broiler på Youtube. NRKs ekspert tror videoen er manipulert.

For to dager siden la musikkduoen Broiler fra Buskerud ut en promoteringsvideo for sin nye låt "Money" på Youtube. Et halsbrekkende stunt utspiller seg, der Strandbråten tilsynelatende risikerer livet.

– For en stund tilbake hoppet svenske Alassan Issa over en Lamgborgrini Gallardo i 130 kilometer i timen. Pussystyle. Vi har tenkt å få Niklas til å gjøre det over en Audi R8. Den er 10 centimeter høyere og vi skal kjøre i 150 kilometer i timen, sier Mikkel Christiansen fra Broiler i starten på videoen.

Så kommer dramatikken. I høy fart kjører bilen direkte mot Strandbråten. Et speedometer som er lagt på i videoen, viser at hastigheten er over 150 kilometer i timen. Når bilen er bare få meter unna, hopper Strandbråten opp. Bilen suser under ham, og han lander trygt på veien. Uskadet.

Kraftige reaksjoner

Reaksjonene har ikke latt vente på seg. Til Drammens Tidende sier Anne Marit Jordheim i Trygg Trafikk at det er skremmende hvis videoen inspirerer andre til å gjøre det samme.

– Det var hårfine marginer, og han hadde blitt drept hvis bilen hadde truffet. Han som kjører hadde blitt drapsmann, sier Jordheim til dt.no.

Også på YouTubes kommentarfelt er det mange reaksjoner på videoen. Både positive og negative. Temperaturen er høy, og flere kommentarer egner seg ikke å videreformidle.

Tror videoen er manipulert

Men ikke alle tror videoen er så farlig som den ser ut. NRKs ekspert, teknologirådgiver og redaktør for NRK Beta, Eirik Solheim, tror ikke at videoen er ekte.

Eirik Solheim, Redaktør for NRKbeta og prosjektleder i NRKs utviklingsavdeling

– Sjansene er store for at videoen ikke er ekte, sier teknologirådgiver i NRK, Eirik Solheim.

– Jeg har sett på den bilde for bilde, og det er ikke vanskelig å gjøre dette med effekter, sier Solheim.

Slik videoen er laget, er forholdene absolutt lagt til rette for manipulering.

– Skal dette gjøres med effekter, er det mye enklere å få det til hvis kameraene står helt i ro, noe de tilfeldigvis gjør i denne videoen, sier Solheim.

For hadde det vært brukt bevegelige kameraer, hadde det vært vanskeligere å lage effekter. Er derimot stuntet ekte, skjønner ikke Solheim hvorfor de ikke har brukt et bevegelig kamera, som for eksempel var festet til bilen.

Hundre prosent sikker kan han ikke være på at videoen er falsk. Er den manipulert, er det gjort et godt håndverk.

– Det vi ofte ser etter er skygger og refleksjoner, noe det er fort gjort å glemme når man jobber med effekter. Er videoen manipulert, har de i så fall vært flinke, sier Solheim.

– Livsfarlig stunt

Solheim er ingen ekspert på stunt og gymnastikk, og han har ingen forutsetninger for å vurdere om det faktisk er mulig å hoppe over en bil som kommer mot deg i høy fart. Men han stiller spørsmål ved de menneskelige sidene ved stuntet.

– Det er veldig vanskelig å vurdere hastigheten til en bil som kommer rett mot deg. Er dette et ekte stunt, er det livsfarlig. Og hvilken sjåfør vil gjøre dette. Han risikerer flere år i fengsel, hvis det går skikkelig galt, sier Solheim.

De sitter sikkert og koser seg, ler høyt og slår seg på knærne nå.

Eirik Solheim, teknologirådgiver i NRK Beta

– Vellykket mediestrategi

Siden videoen ble publisert, har den fått godt over 100.000 visninger på Youtube. Om videoen er ekte eller manipulert, har gutta i Broiler oppnådd det de ønsket.

– Mediestrategien er helt fantastisk. De sitter sikkert og koser seg, ler høyt og slår seg på knærne nå. Hvis det har blitt gjort med videoeffekter, så er dette uansett en rimelig produksjon i forhold til markedsføringsverdien. Så dette har vært ekstremt vellykket, sier Solheim.

NRK Beta inviterer sine lesere til en liten kvalitetstest av videoen. Kanskje klarer noen av leserne å plukke videoen fra hverandre.

Politiet etterforsker

Politiet har nå opprettet en straffesak, for å etterforske om det er begått noen kriminelle handlinger i forbindelse med produksjonen av videoen. Det er sjåføren som i første omgang begår en straffbar handling. Men det kan bli vanskelig å identifisere ham, siden han i videoen er iført hjelm.

– Hvem det er får vi finne ut av, sier trafikkoordinator Henning Skau ved Søndre Buskerud politidistrikt til dt.no.

NRK har hele torsdag forsøkt å komme i kontakt med Mikkel Christiansen og Simen Auke i Broiler og deres manager. I en SMS skriver deres promoteringsansvarlige, Thea Guldbrandsen i Universal Music, at de ikke ønsker å kommentere saken.