NRK Meny
Normal

Tror minnestedet blir stoppet

Høyrepolitiker i Hole kommune, Eva Bekkelund-Eriksen, tror minnestedet på Sørbråten blir stanset.

Minnesmerke Utøya

Det er dette minnesmerke som har satt sinnene i kok, særlig blant naboene på Sørbråten.

Foto: Jonas Dahlberg Studio / NTB scanpix

Egentlig skal minnestedet stå ferdig til 22. juli 2015. Men det har vært stor motstand til minnestedet, særlig fra naboer på Sørbråten.

Les mer her: Naboer vil ikke ha minnesmerke

– Jeg håper og tror at Koro og Statsbygg går tilbake til statsrådene og sier at dette er ganske vanskelig, antagelig umulig.

Onsdag kveld ble et åpent folkemøte i regi av Kunst i offentlige rom (Koro) og Statsbygg arrangert på Sundvolden Hotell ved Tyrifjorden. Naboer og politikere møtte fram, og flere var klar i sin tale at de ikke ønsket mer belastning og et minnested her. Bekkelund-Eriksen tror statsrådene vil gå tilbake på vedtaket som er fattet etter møtet.

Minnested krangel

Det var mange fremmøtte og engasjerte på møtet onsdag kveld.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

– Ja, det tror jeg. Jeg tror ikke noen ansvarlige politikere vil være med å støtte et prosjekt eller et minnested som splitter ett lokalsamfunn.

Hun påpeker at hun ikke tror det blir noen avduking den datoen som er satt.

Les mer her: – Dette møtet kommer halvannet år for seint

Les mer her: Stor deltagelse på folkemøtet

Vedtaket kan bli stående

Likevel er det langt fra sikkert at både lokalpolitikeren og naboene blir hørt i denne saken, for statsrådene som deler ansvaret for minnestedene, kommunalminister Jan Tore Sanner og kulturminister Thorhild Widvey har allerede hatt flere møter med partene i saken. Begge har lovet at de ville lytte til innspillene som kommer frem, men avviste samtidig at prosessen åpnes for omkamp.

Heller ikke Statsbygg vil mene noe om mer om prosessen.

-Det vil ikke jeg tro noe om, vi har et oppdrag fra departementet på 22. juli 2015, så det er opptil politikerne og departementet om det skal skje noe annet., sier Jo Ulltveit-Mo, avdelingsdirektør i Statsbygg.

Han jobber for avduking som planlagt.

– Vi har en framdrift som går som vanlig mot 22. juli 2015 og vi jobber med et reguleringsforslag nå. Så fort vi har dette oversendes dette til Hole kommune.

Les også: Geolog: - Det blir som å skjære i en grushaug